Hlavní obsah

Trapas krajní pravice v Německu: Účastníci na pochod nedorazili, spletli si vlak

Berlín

Krajně pravicová Národnědemokratická strana Německa (NPD) se stala terčem posměchu, neboť musela odřeknout víkendovou demonstraci ve Freiburgu na jihu země poté, co účastníci akce nastoupili do špatného vlaku a skončili v takřka 200 kilometrů vzdáleném Mannheimu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Naopak příznivcům levicových hnutí se do Freiburgu na protidemonstraci přijet podařilo a připraveni byli také policisté a zdravotníci, poznamenal list Bild.

„Náckové zase jednou bez vůdce nenašli ten správný vlak,” komentoval zrušení sobotní demonstrace jeden z uživatelů Twitteru. Další zase poznamenal, že příznivci radikální pravice „jsou tak hloupí, že nedokážou jezdit ani vlakem”. Na internetu se objevily také posměšky v narážce na hnědou barvu nacistických stejnokrojů: místo šedé kůry mozkové mají prý příznivci NPD kůru hnědou.

Správný vlak jim zabrali ultras

Chyba nastala v Karlsruhe, který je zhruba na půli cesty mezi Freiburgem a Mannhaimem a ve kterém měla dvacetičlenná delegace NPD přestoupit. Původně se sice členové NPD vydali ke správnému vlaku, policie je ale nastoupit nenechala, neboť v soupravě již byli radikální fotbaloví fanoušci, takzvaní ultras, mířící na bundesligový zápas.

Skupina proto nastoupila do dalšího vlaku, který jel ale opačným směrem právě do Mannheimu. Očividně si nikdo neověřil, kam vlak jede. „Stačil by jeden pohled na odjezdovou tabuli na nástupišti. Kdo umí číst, má nespornou výhodu," glosoval Bild.

„Nevím, jak se to stalo, ale NPD nám zatelefonovala, že nepřijedou a že jsou ve vlaku do Mannheimu,” citoval portál Theguardian.com policejního mluvčího Dirka Klosea. „NPD nyní tvrdí, že do Mannheimu jeli záměrně.”

Zrušený pochod NPD přivítali ve Freiburgu obyvatelé města, policisté i úřady. „Nechyběli nám,” prohlásil zástupce starosty Otto Neideck.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám