Hlavní obsah

Trojku, která dohlíží nad Řeckem, by mohl nahradit někdo jiný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Tzv. věřitelskou trojku, která dohlíží na řecké finance, by mohla nahradit jiná instituce. V pondělí to podle serveru BBC zopakoval mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas. Požadavky trojky, kterou tvoří Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond, odmítá nová řecká vláda.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Nápis na plotě v Aténách vyzývá k smazání řeckého dluhu a zrušení dohledu z Mezinárodního měnového fondu.

Článek

„V budoucnu bychom měli být schopni nahradit ‘trojku‘ demokraticky legitimnější strukturou s větší odpovědností,“ prohlásil už dříve šéf komise Jean-Claude Juncker. Dodával, že nový orgán, jenž dohlédne na to, jak Řecko plní závazky finanční pomoci, by měl vzejít z evropských institucí „s posílenou parlamentní kontrolou jak na evropské, tak na národní úrovni“.

Schinas v pondělí připustil, že tento návrh je stále platný. Dodal ale, že nejprve je nutné vyjasnit si s novou řeckou vládou stanoviska. Podmínky pomoci jsou však podle Schinase dány smlouvou a veškeré změny v ní by musela jednohlasně odsouhlasit celá eurozóna.

Atény vedené nově levicovým uskupením SYRIZA odmítají současné podmínky splácení řeckého dluhu, který činí 315 miliard eur, tedy zhruba 175 procent HDP země. Nynější program půjček tento měsíc končí a dohoda o uvolnění posledního balíku 7,2 miliardy eur zatím uzavřena nebyla.

Premiér Alexis Tsipras má s Junckerem jednat ve středu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám