Hlavní obsah

Řecký ministr vyjednává odložení splátek, Obama ho podpořil

Londýn
Aktualizováno

Jednáním s britským ministrem financí Georgem Osbornem pokračuje v pondělí snaha jeho řeckého protějšku Janise Varufakise získat podporu pro plán levicové vlády vyjednat si lepší podmínky splácení řeckého dluhu. Americký prezident Barack Obama ho podpořil, když prohlásil, že nelze nadále požadovat příliš od zemí, které jsou ve velkém ekonomickém útlumu.

Foto: Kostas Tsironis, Reuters

Řecký ministr financí Janis Varufakis (vpředu)

Článek

Varufakis se již v neděli sešel s francouzským ministrem financí Michelem Sapinem. Francouz podpořil vyjednání nové dohody mezi Řeckem a jeho mezinárodními věřiteli. Francie je podle Sapina připravena pomoci nové řecké levicové vládě, kterou vynesly k moci lednové předčasné volby v zemi. [celá zpráva]

V úterý bude Varufakis jednat v Římě. Právě Francie a Itálie se považují za dva potenciální spojence Řecka v otázce splácení řeckého dluhu. Tvrdý postoj vůči zadluženému Řecku naopak zastává Německo, které chce, aby Atény pokračovaly v požadovaných reformách. Německo je také garantem části řeckých půjček.

Řecko sice chce zaplatit veškeré peníze, které dluží, nicméně za jiných podmínek. Splácení současného řeckého dluhu musí být vázáno na schopnost země obnovit hospodářský růst, prohlásil v neděli při jednání v Paříži řecký ministr financí Janis Varufakis.

Varufakis v neděli prohlásil, že plánuje navštívit Berlín a jednat se svým německým protějškem Wolfgangem Schäublem. Stejně tak plánuje jet do Frankfurtu k jednání s Evropskou centrální bankou (ECB).

Obama Řecko podpořil

„Není možné pokračovat ve 'ždímání' zemí, které jsou v plné (ekonomické) depresi. V jistém okamžiku je nutná strategie (hospodářského) růstu, aby bylo možné splatit půjčky," řekl podle agentury AFP nejvyšší představitel USA krátce před jednáním Varufakise s ECB

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám