Hlavní obsah

Řidiče z havarovaného autobusu hasiči vystříhávali téměř hodinu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprad
Aktualizováno

Dva řidiče českého autobusu, který v sobotu brzy ráno havaroval na Slovensku, museli hasiči téměř hodinu vystříhávat z deformované přední části vozidla. Soudní znalec na místě nehody vyloučil, že by příčinou havárie byl mikrospánek.

Nehoda českého autobusu na SlovenskuVideo: TV Markíza

 
Článek

Ačkoliv se nehoda stala ve čtyři hodiny ráno, ještě odpoledne nebylo úplně jasné, kolik si vyžádala obětí. Nejprve se mluvilo o dvou, posléze šéfka kanceláře slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Čižmáriková potvrdila tři mrtvé a čtyři vážně zraněné.

Odpoledne ale ministr zdravotnictví Viliam Čislák řekl, že oběťmi nehody jsou dvě ženy - Češka a Ukrajinka, které seděly vpředu, v horní části patrového autobusu.

Foto: TV Markíza

Přední část autobusu byla zcela zdemolovaná

„V autobusu bylo celkově 42 lidí. Záchranná služba na místě ošetřila 31 lidí, kteří byli převezeni do tří okolních nemocnic,“ uvedl ministr. Zranění byli převezeni do nemocnic v Levoči, ve Spišské Nové Vsi a v Popradu. Mezi zraněnými jsou Češi, Slováci, Ukrajinci a jedna Maďarka. Je mezi nimi i několik děti.

Dva řidiči autobusu jsou v kritickém stavu. Byli to otec se synem. V čase nehody měl řídit otec. „Oba utrpěli silná devastační zranění ve spodní části těla. Hasiči je téměř hodinu vystřihávali z deformované přední čísti autobusu,“ uvedl ministr vnitra Robert Kaliňák, který se dostavil na místo nehody.

Foto: TV Markíza

Autobus narazil do betonového sloupu od mýtné brány.

„Na místě zasahovaly posádky osmi hasičských vozidel. Celkem zasahovalo přes 25 hasičů,“ řekl prezident hasičského a záchranného sboru Alexander Nejedlý.

Soudní znalec na místě nehody vyloučil mikrospánek řidiče, jako příčinu nehody. Autobus však měl jet rychleji, než povoluje dopravní značení. Na daném místě totiž končí dálnice a rychlost je omezena dopravními značkami. Soudnímu znalci se rovněž nezdály pneumatiky autobusu. Podle televize TA3 měly být typicky zimní pneumatiky pouze na jedné ze tří náprav autobusu. Konkrétně na střední nápravě.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

„V čase nehody jsem spala. Nevím, jak se to stalo. Zlomeniny nemám, ale jsem potlučena,“ uvedla jedna z českých cestujících pro Slovenský rozhlas. „Po nehodě všichni křičeli a plakali,“ dodala cestující z Ukrajiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám