Hlavní obsah

Separatisté se snaží zlikvidovat „jazyk“ u Debalceva, Kyjev přiznal devět mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Devět ukrajinských vojáků padlo v uplynulých 24 hodinách při střetech s povstalci na východě země, ohlásil v úterý armádní mluvčí Vladyslav Selezňov. Těžké boje jsou hlášeny zejména kolem Debalceva. Strategicky důležitou oblast kontrolují vládní síly a je obklopena oblastmi, které kontrolují rebelové.

Foto: ČTK/AP

Povstalci na východní Ukrajině

Článek

„Situace zůstává napjatá. V uplynulých 24 hodinách podnikly ilegální skupiny 120 útoků na vládní pozice,“ řekl v televizi Selezňov. Ten už v pondělí hovořil o sedmi mrtvých vojácích. V úterý doplnil, že počet zraněných vystoupal na 29.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rebelové se snaží obklíčit vládní jednotky kolem Debalceva, které se nachází na klíčových dopravních trasách mezi Doněckem a Luhanskem. Okolí kdysi 46tisícového města ovládá armáda a tato oblast tvoří výběžek do míst kontrolovaných separatisty.

Dokud je pod kontrolou vojsk Kyjeva, oslabuje to frontu separatistů, protože vytváří „jazyk“ zasahující na území povstalců, potvrdil Reuters jeden z povstaleckých velitelů, Eduard Basurin.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Ukrajinská krize

Tvrdé boje probíhají i v Luhanské oblasti, kde bylo ostřelováno z raketometů BM-21 Grad město Ščastja, z minometů pak města a vesnice v jeho okolí, uvedla Ukrajinska pravda s odvoláním na tiskové středisko protiteroristické operace ATO. I v této oblasti je výběžek kontrolovaný vládními vojsky, který sahá až k Slovjanoserbsku. Také tam se opakovaně separatisté pokoušejí vládní síly vytlačit z kontrolních stanovišť 29 a 31, na která opakovaně útočí. [celá zpráva]

Boje jsou nejtvrdší od loňského září, kdy bylo dosaženo dohody o příměří. Tu separatisté ústy svého vůdce Alexandra Zacharčenka minulý týden vypověděli a ohlásili záměr dobýt celou ekonomicky důležitou Doněckou a Luhanskou oblast, jež tvoří zhruba devět procent rozlohy Ukrajiny vyjma Ruskem anektovaného Krymu. Kyjev v oblasti vyhlásil výjimečný stav.

Boje na Donbasu si od loňského dubna vyžádaly více než 5000 mrtvých.[celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám