Hlavní obsah

Islámský stát se stáhl z Kobani i z provincie Dijála

Kurdské milice (YPG) vytlačily v pondělí po čtyřměsíční bitvě bojovníky Islámského státu z pohraničního města Kobani. Když se jednotky IS stáhly, milice YPG vstoupily i do čtvrtí na východě měst, uvedla BBC. Islámský stát byl vytlačen i z irácké provincie Dijála.

Foto: Reuters

Bojovník kurdské milice YPG na ozbrojeném pick-upu

Článek

Podle aktivistů monitorujících dění v Sýrii pro exilovou organizaci SOHR se jednotky IS stáhly od města, ale drží se v jeho okolí. Ve městě ale lidé slavili, tančili a stříleli do vzduchu. Dřívější boje si vyžádaly na 1600 obětí.

Některé zdroje ale uvádějí, že v některých výběžcích na okrajích Kobani se islámský stát ještě drží. "Ještě nejsem připraven říci, že bitva je tam vyhraná. Boj pokračuje. Ale pokud jde o tuto chvíli, spřátelené síly, věřím, postupují," řekl podle agentury Reuters mluvčí Pentagonu Steve Warren.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kobani ležící na hranici Sýrie s Tureckem považovaly obě strany za strategické. Jeho obrana ukázala význam amerických náletů, i když nemalou měrou YPG pomohli kurdští pešmergové z Iráku, kterým umožnilo Turecko do oblasti přesunout těžké zbraně.

Boje o Kobani způsobily humanitární katastrofu, uteklo před nimi do Turecka na 200 000 Kurdů. Do Kobani zase utekly desetitisíce lidí z dalších míst, které ovládl Islámský stát.

Postup v Dijále

Irácká provincie Dijála, která leží na hranici s Íránem, je podle pondělního sdělení irácké armády plně v jejích rukou. „Kontrolujeme všechna města, okresy i kantony Dijály,” ohlásil generál Abdal Amír Zajdí.

Úspěch v Dijále už v neděli avizoval velitel šíitských brigád, které pomáhají armádě proti IS. Vojáci a dobrovolníci se snaží odklidit z měst a vesnic výbušniny, které IS za sebou nechává. Amrí nařídil svým lidem, aby nerabovali: „Ajatolláh (Alí) Sistání nás požádal, abychom chránili domy lidí a jejich majetek, protože je to naše morální a náboženská povinnost,” sdělil Amrí.

Ajatolláh Sistání je nejvlivnější šíitský duchovní v Iráku a zasadil se kromě jiného o to, že se iráčtí šíité připojili k boji proti sunnitskému IS po boku armády. S osvobozováním Dijály také pomáhali příslušníci íránských revolučních gard.

Hádí Amrí řekl, že teď se jeho jednotky zaměří na Tikrít a na Kirkúk.

Reklama

Výběr článků

Načítám