Hlavní obsah

Tsiprase pověřil řecký prezident sestavením vlády

– Atény • Aktualizováno

Novým řeckým premiérem, nejmladším v historii, se stal čtyřicetiletý Alexis Tsipras, šéf levicové strany SYRIZA, která zvítězila v nedělních parlamentních volbách. Do funkce ho v pondělí odpoledne jmenoval prezident Karolos Papulias, který jej zároveň pověřil sestavením vlády. Složení vlády by mělo být známo v úterý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Alexis Tsipras složil přísahuVideo: Reuters

 
Článek

Tsipras hned po jmenování premiérem složil přísahu. Jako obvykle byl bez kravaty a složil ji bez přítomnosti arcibiskupa, neboť je ateista.

Vznik kabinetu bude velmi rychlý, protože Tsipras už se dohodl na koaliční vládě s menší pravicovou stranou Nezávislí Řekové (ANEL).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obě strany obsadí v třistačlenném parlamentu 162 křesel. Samotná SYRIZA jen těsně nezískala většinu, má 149 mandátů.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Alexis Tsipras (vpravo) byl prezidentem Karolem Papouliasem jmenován premiérem.

Zatím není známo, kdo bude zastávat jakou pozici s výjimkou ministra financí, kterým by se měl stát politický ekonom Janis Varufakis, který má kromě řeckého i australské občanství. Navrhne ho SYRIZA. Byl ekonomickým poradcem Georga Papandrea. Zabývá se teorií her a otázkou krize v eurozóně. Je velmi kritický k vlivu americké ekonomiky na trhy ve zbytku světa.

ANEL by měl obsadit tři křesla, možná i pozici ministra hospodářství.

Ustavující zasedání nového parlamentu je plánováno na 5. února, během následujících deseti dní pak musí vláda projít hlasováním o důvěře. Do konce února je potřeba vyřešit otázku prodloužení splatnosti půjček od ECB a MMF.

Foto: Reuters

Alexis Tsipras

Tsipras sliboval v kampani, že omezí brutální škrty, jejichž zavedením byly podmiňovány půjčky zemi. Také požaduje odepsání části dluhu a odklad splatnosti, až bude Řecko hospodářsky růst. Tyto výroky mnohé evropské politiky pobouřily.

Znepokojená eurozóna

"Členství v eurozóně znamená, že budete dodržovat vše, k čemu jste se zavázali," řekl šéf eurozóny, dánský ministr financí Jeroen Dijsselbloem. Podobně tvrdý byl i šéf lidovecké frakce Evropského parlamentu Manfred Weber: "Řecko musí pokračovat na své reformní cestě. Brzy se ukáže, že pan Tsipras dával jen plané sliby."

O něco smířlivější byl finský premiér Alexander Stubb: „Nebudeme promíjet dluhy, ale jsme připravení mluvit o prodloužení programu finanční pomoci a datech splatnosti. To ale nic nemění na skutečnosti, že Řecko musí pokračovat v ekonomických reformách."

Eurokomisař Günther Oettinger ale varoval: "Pokud snížíme dluh (Řecku), vyšleme tím špatný signál do Portugalska, Irska, Kypru či Španělska."

Tvrdé stanovisko ale zaujala šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová. "V eurozóně existují vnitřní pravidla, která se musí dodržovat. Nemůžeme vytvářet zvláštní kategorie pro takovou nebo onakou zemi."

Reklama

Související témata:

Související články

Radikální SYRIZA volby v Řecku jasně vyhrála

V nedělních předčasných parlamentních volbách v Řecku podle předběžných výsledků zvítězila krajně levicová opoziční strana SYRIZA. Získala 36 procent hlasů....

Výběr článků

Načítám