Hlavní obsah

V Moskvě začaly rozhovory o řešení syrské krize, Asad jednání s „loutkami“ odmítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Damašek

Zástupci syrské opozice začali v pondělí v Moskvě vyjednávat o urovnání syrského konfliktu. Ve středu by se k rozhovorům, které se konají v rezidenci ruského ministra zahraničí, měli připojit zástupci vlády v Damašku. Prezident Bašár Asad v rozhovoru, který poskytl před zahájením dialogu časopisu Foreign Affairs, vyloučil jednání s opozicí podporovanou Západem.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Podle Asada jde o loutky západních vlád, které nemají respekt ani mezi opozičními skupinami bojujícími v Sýrii. Řekl, že vláda je ochotná jednat jedině se zástupci národní opozice.

„To znamená s těmi, kdo hájí zájmy syrského národa, ne s loutkami Kataru, Saúdské Arábie nebo jakékoli západní země včetně USA. Měli by to být Syřané,“ prohlásil Asad.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Exilová národní koalice, která zaštiťuje skupiny podporované i Západem, se rozhovorů účastnit nechce. Podle agentury AFP přijely do Moskvy asi tři desítky zástupců opozice a většina z nich náleží ke koordinačnímu výboru sil usilujících o demokratickou změnu, který Damašek toleruje. Někteří z přítomných přijeli jako nezávislí.

Exilová opozice je ochotná vyjednávat jedině pod záštitou OSN, jak tomu bylo v minulosti. Dvě kola těchto rozhovorů však kvůli nepřekonatelným sporům o roli Asada v budoucí vládě skončila neúspěchem.

Ve středu se má k jednáním v Moskvě připojit vládní delegace. Povede ji syrský velvyslanec při OSN Bašár Džaafarí a podle syrského listu Al-Vatan bude přítomen také poradce ministra zahraničí Ahmad Arnús.

Hovory o rozhovorech

Jedná se za zavřenými dveřmi a Rusko oznámilo předem, že se do čtvrtka, kdy rozhovory mají skončit, neočekává podpis žádné dohody. Má jít pouze o pokus zahájit politický dialog a o snahu pomoci zmocněnci OSN pro Sýrii Staffanovi de Misturovi. Ten už několik měsíců prosazuje, aby se vyjednala aspoň lokální příměří, která umožní pomoci civilistům v bojových zónách.

Syrská vláda minulý měsíc dala najevo, že se chce dohodnout o třech bodech – o společném boji proti terorismu, o usmíření na regionální úrovni a o zahájení rozhovorů o vládě národní jednoty.

USA požadavky mírní

Za čtyřleté syrské války zahynulo na 200 000 lidí a z miliónů Syřanů se stali uprchlíci. Moskva je kromě Teheránu hlavním ochráncem Asada. USA původně striktně požadovaly Asadovo odstoupení, nyní hovoří o nutnosti hledat jakékoli řešení, které umožní ukončení krize.

Asad v rozhovoru pro Foreign Affairs hovořil také o náletech koaličních letadel nad částmi Sýrie ve snaze zastavit postup radikálů z Islámského státu. Syrský prezident se domnívá, že tyto nálety by se měly koordinovat se syrskou vládou a že by do operací měly být zapojeny syrské pozemní oddíly.

„V boji proti terorismu jsme ochotni spolupracovat s jakoukoli zemí, pokud je to míněno vážně,“ řekl Asad k dotazu, zda by byl ochoten začít spolupracovat s Washingtonem.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Bojovníci z Islámského státu v syrském městě Rakka

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Domnívá se, že by USA měly přimět Turecko zastavit přísun peněz a zbraní do severní Sýrie. USA loni informovaly Sýrii o tom, že zahájí nálety proti IS. „Měli byste se Američanů zeptat, na jaké pozemní jednotky budou spoléhat. Určitě by měly být syrské,“ řekl.

Reklama

Související články

V Německu zatkli další bojovníky ze Sýrie

Speciální jednotky německé policie zadržely ve čtvrtek na dvou místech v Severním Porýní-Vestfálsku dva další pravděpodobné islamistické teroristy. Podle...

Rakousko soudí prvního válečníka ze Sýrie

V Rakousku stanul ve čtvrtek před soudem první člověk, jehož obvinili kvůli tomu, že bojoval v řadách Islámského státu (IS) v Sýrii. Třicetiletý Čečenec čelí...

Výběr článků

Načítám