Hlavní obsah

Levicová SYRIZA povládne Řecku s pravicovými nezávislými

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Vítěz nedělních řeckých voleb, levicová strana SYRIZA, se v pondělí domluvila na vzniku vládní koalice s menší pravicovou stranou Nezávislí Řekové (ANEL). Oznámili to předsedové stran Alexis Tsipras a Panos Kammenos po společném jednání.

Foto: Lefteris Pitarakis/Pool , Reuters

Předsedové vítězných stran. Vpravo je Alexis Tsipras (SYRIZA), vedle něj Panos Kammenos (ANEL).

Článek

„Chci oznámit, že od této chvíle má země vládu. Nezávislí Řekové vložili svou důvěru do premiéra Alexise Tsiprase. Máme tu rámcovou dohodu,“ řekl Kammenos po setkání s vedením SYRIZY v Aténách. „Premiér se dnes setká s prezidentem kvůli uvedení do úřadu a oznámí složení kabinetu, na němž se budou Nezávislí Řekové podílet,“ dodal.

V 300členném parlamentu budou mít obě formace dohromady pohodlnou většinu 162 poslanců. SYRIZA ve volbách přesvědčivě zvítězila, absolutní většina v parlamentu jí však unikla jen o dvě poslanecká křesla.

Tsipras chce pro Řecko vyjednat lepší podmínky čerpání mezinárodní finanční pomoci a skoncovat s „ponížením a bolestí“ Řecka. [celá zpráva]

O potenciálním spojení levicové SYRIZY a pravicových Nezávislých Řeků se spekulovalo už před volbami, ačkoli jde o poměrně nesourodé formace z opačných stran politického spektra. Obě strany ale mají stejný názor na nejdůležitější téma: odmítají přísná úsporná opatření, která Aténám nařídili mezinárodní věřitelé výměnou za rozsáhlé půjčky, a hodlají vyjednávat o zmírnění podmínek zahraniční finanční pomoci.

Reklama

Související články

Radikální SYRIZA volby v Řecku jasně vyhrála

V nedělních předčasných parlamentních volbách v Řecku podle předběžných výsledků zvítězila krajně levicová opoziční strana SYRIZA. Získala 36 procent hlasů....

Výběr článků

Načítám