Hlavní obsah

Falešný ředitel výzvědné služby se dovolal britskému premiérovi

Londýn

Kancelář předsedy britské vlády Davida Camerona přehodnocuje bezpečnostní postupy kvůli falešnému telefonátu. Uvedl to v pondělí server BBC, podle něhož se Cameronovi dovolal muž, který předstíral, že je ředitelem výzvědné služby GCHQ.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Britský premiér David Cameron

Článek

Neznámého přepojila ústředna v Cameronově kanceláři. Telefonát se neuskutečnil na žádné utajované lince, premiér hovořil ze svého „oficiálního“ mobilu. Cameron rozhovor po chvíli ukončil, jakmile si uvědomil, že nemluví s ředitelem GCHQ Robertem Hanniganem.

Podle Downing Street žádné citlivé informace neunikly. Vzhledem k tomu, že hovor byl přepojen, nezobrazilo se volajícímu ani koncové Cameronovo telefonní číslo.

Bezpečnostní aparát nyní přehodnocuje své postupy a také vyšetřuje dřívější falešný telefonát, během něhož bylo prozrazeno Hanniganovo telefonní číslo.

Není to poprvé, kdy se nepovolaná osoba zvenčí dovolala do Downing Street č. 10. V roce 1998 přepojili k premiérovi Tonymu Blairovi rozhlasového moderátora Stevea Penka, který předstíral, že je konzervativní poslanec William Hague.

Reklama

Výběr článků

Načítám