Hlavní obsah

V Drážďanech se sešlo 20 tisíc příznivců hnutí Pegida

V neděli, namísto tradičního pondělí se v Drážďanech koná demonstrace příznivců hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida). Novináři z listu Sächsische Zeitung jejich počet odhadli na 20 tisíc. V saské metropoli se sešli také odpůrci hnutí, od příznivců Pegidy je odděluje policejní kordon.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Tisíce lidí se sešly v Drážďanech na demonstraci příznivců hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida)

Článek

První sympatizanti Pegidy se na náměstí před Semperovou operou začali scházet brzy odpoledne. Nejdříve jich podle Sächsische Zeitung bylo jen několik stovek, jejich počet ale rychle dosáhl tisíců. Oficiální údaj o účasti zatím není k dispozici. Před dvěma týdny na shromáždění dorazilo kolem 25 tisíc lidí.

Nedělní demonstrace Pegidy se koná poprvé v neděli, dosud se hnutí scházelo vždy v pondělí. Organizátoři přesun z tradičního termínu vysvětlili tím, že nechtěli, aby akce kolidovala s pondělním veřejným koncertem proti xenofobii.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Hlavnímu organizátoru hrozili islamisté smrtí

Pegida pořádá shromáždění v Drážďanech od loňského října, dnešní akce je v pořadí třináctá. Zájem o ně stoupl po nedávných teroristických útocích ve Francii, kde radikálové povraždili 17 lidí.

Tento týden v pondělí byla drážďanská demonstrace zrušena kvůli výhrůžkám islamistů, kteří hrozili smrtí hlavnímu organizátorovi shromáždění Lutzi Bachmannovi. Bachmann, kterého provází kontroverzní kriminální minulost, mezitím ve středu odstoupil z vedení Pegidy. Důvodem byla jeho fotografie, na které byl nalíčen jako nacistický vůdce Adolf Hitler. Bachmann sice tvrdil, že šlo o vtip, i tak ale čelil tvrdé kritice od svých kolegů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám