Hlavní obsah

V Řecku odstartovaly předčasné volby, EU čeká na výsledek se zatajeným dechem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úderem sedmé hodiny ráno (06.00 SEČ) se v Řecku otevřely volební místnosti a v zemi odstartovaly předčasné parlamentní volby. Zhruba 9,6 miliónu oprávněných voličů v nich bude moci odevzdat svůj hlas až do 18:00 SEČ. První odhady výsledků se očekávají záhy po ukončení hlasování.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řecký premiér Samaras odevzdal svůj hlasVideo: Reuters

 
Článek

Favoritem volebního klání je levicová opoziční strana SYRIZA, která se ostře staví proti úsporné politice pravicové vlády a slibuje vyjednat lepší podmínky pro splácení řeckého dluhu. Průzkumy naznačují, že SYRIZA může porazit konzervativní stranu Nová demokracie premiéra Antonise Samarase o šest až sedm procentních bodů.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Alexis Tsipras, šéf levicové opoziční strany SYRIZA

Páteční průzkum provedený společností GPO pro televizní stanici Mega TV přisuzoval straně SYRIZA 33,4 procenta hlasů. Samarasovi konzervativci by podle něj dostali 26,7 procenta hlasů.

Na třetím místě by se mohla umístit nová proevropská strana politického středu Potami (Řeka). Do parlamentu by podle průzkumů pronikli i krajně pravicový Zlatý úsvit, komunisté a socialisté.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

O osudu Řecka rozhoduje 9,6 miliónu oprávněných voličů.

Předčasné volby následují po třech ztroskotaných pokusech o zvolení nového prezidenta země na konci loňského roku.

Pokud bude předpokládané nové řecké vedení hrát vabank, může podle pozorovatelů zemi zbavit společné měny eura a dospět k bankrotu. Na výsledky voleb proto se značnou nervozitou čekají i mezinárodní finanční kruhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám