Hlavní obsah

Policie rozehnala násilnou demonstraci v Prištině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slzným plynem rozehnala v sobotu kosovská policie násilnou demonstraci před sídlem vlády v Prištině. Dav, z něhož létalo kamení, se rozhořčeně dožadoval odvolání srbského ministra kvůli slovům, která podle Albánců byla neuctivá vůči obětem ozbrojeného konfliktu v této bývalé jihosrbské provincii.

Foto: Hazir Reka, Reuters

Policie rozehnala demonstraci před sídlem vlády v Prištině slzným plynem.

Článek

Demonstrace se zúčastnilo podle prištinské policie kolem 12 tisíc účastníků. Protestující házeli na sídlo vlády kamení a rozbili přitom několik oken. Za své přitom vzaly i výlohy několika restaurací a kaváren v blízkosti.

Podle protestujících srbský ministr ve vládě premiéra Isy Mustafy Aleksandar Jablanović urazil albánské obyvatele Kosova, když před dvěma týdny označil za barbary albánské demonstranty, kteří na pravoslavné Vánoce zabránili skupině Srbů z Djakovice a okolí navštívit pravoslavný kostel.

Jablanović se následně omluvil s tím, že to, co řekl, se týkalo jen útočníků, nikoli všech Albánců v Kosovu. Albánci tvrdí, že se jich ministrova slova dotkla a žádají demisi. Demonstrace se kvůli tomu opakovaně konají v nejrůznějších částech Kosova.

Protesty se rovněž týkají tahanic kolem komplexu Trepča u Kosovské Mitrovice. Kdysi úspěšný obří srbský veřejnoprávní podnik upadá a chátrá. Kosovská vláda ho měla v úmyslu zestátnit. Proti tomu se postavil Bělehrad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám