Hlavní obsah

NATO: Rusko posílá na Ukrajinu těžké zbraně i vojenské poradce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Rusko poslalo od září loňského roku na Ukrajinu stovky kusů vojenské techniky včetně tanků a obrněných transportérů. Uvedl to mluvčí amerických spojených štábů v rámci dvoudenního jednání Vojenského výboru NATO. Na Ukrajině podle něj také působí ruští vojenští experti.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Velitel sil NATO v Evropě Philip M. Breedlove

Článek

„Od příměří uzavřeného 5. září v Minsku poslalo Rusko stovky kusů vojenského vybavení Ruskem podporovaným separatistům. Jsou mezi nimi tanky, obrněné transportéry a těžké dělostřelectvo,“ řekl podle webu RTT News mluvčí amerických spojených štábů Ed Thomas v Bruselu.

Severoatlantická aliance opět zaznamenala na Ukrajině přítomnost protivzdušných systémů či systémů elektronického boje, které v minulosti doprovázely přesuny ruských sil. Ed Thomas ale nepotvrdil tvrzení ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, že hranice přešly další 2000 ruských vojáků s těžkou technikou. [celá zpráva]

Mluvčí ukrajinské operace na východě Ukrajiny Andrij Lysenko ve čtvrtek zmiňoval i pohyb ruských jednotek při hranicích s Ukrajinou, zejména přesuny tanků, obrněných transportérů a raketometů. [celá zpráva]

Ruští vojáci

Přítomnost ruských vojáků na Ukrajině ale potvrdil Thomas: „Ruské vojenské síly stále operují na východě Ukrajiny, kde provádějí koordinaci a poskytují podporu velení a řízení proruských separatistů.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky výbuchů granátů na trolejbusové zastávce v DoněckuVideo: Reuters

Hned na úvod schůzky varoval předseda Vojenského výboru NATO Knud Bartels, že ruská „nezákonná vojenská intervence dál zůstává vážnou příčinou obav“.

„Vidíme na Ukrajině hybridní válku, kdy se kombinují tradiční, konvenční a polovojenské operace stejně jako sofistikované dezinformační kampaně,“ dodal dánský generál, jehož slova se objevila na webu Pentagonu. Víc ale novinářům nesdělil: „Bohužel vás nemohu informovat o tom, jaké možnosti, co se týká dalších událostí na východě Ukrajiny, jsme řešili.“

„Situace není dobrá. Boje v zásadě zesílily na úroveň před dohodou o příměří, někdy i více,“ zhodnotil situaci na Ukrajině vrchní velitel sil NATO v Evropě, americký generál Philip Breedlove.

„Ozbrojené střety jsou na denním pořádku. Jedna i druhá strana se snaží získat nebo znovuzískat území tak, aby si vytvořila výhodnější podmínky pro následné jednání,“ poznamenal podle ČTK český náčelník generálního štábu Petr Pavel, který se letos v létě stane novým šéfem aliančního vojenského výboru.

Obnovení kontaktu s ruským velením

Vrchní velitel sil NATO v Evropě také prohlásil, že má v úmyslu obnovit přímý kontakt se svým ruským protějškem, tedy šéfem ruského generálního štábu Valerijem Gerasimovem.

„Jednali jsme hodně o tom, jak obnovit komunikaci, a o faktu, že komunikace s vysokými ruskými vojenskými představiteli je důležitá,“ uvedl americký generál Breedlove. Právě této zprávě se nejvíce věnovaly ruské weby jako RT.

Breedlove také poznamenal, že s Gerasimovem jednal v období po ruské anexi poloostrova Krym.

Reklama

Výběr článků

Načítám