Hlavní obsah

Rakousko soudí prvního válečníka ze Sýrie

Kremže

V Rakousku stanul ve čtvrtek před soudem první člověk, jehož obvinili kvůli tomu, že bojoval v řadách Islámského státu (IS) v Sýrii. Třicetiletý Čečenec čelí také obvinění z finanční podpory sunnitských extremistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Rakousku začal soud s Čečencem, který bojoval za Islámský stát v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

Magomed Z. se vydal do války předloni. Podle žalobců přijal příslušnost k Islámskému státu, za který bojoval do prosince 2013, načež se vrátil do Rakouska. Hnutí měl darovat 800 dolarů. Obviněný se brání tvrzením, že chtěl v Sýrii pouze pomáhat uprchlíkům a vypátrat syna příbuzných.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Džihád přináší jen válku a utrpení. Sám jsem zažil válku v Čečensku. Vím, jak jsme dopadli, že jsme neměli co jíst. Jedli jsme trávu,“ prohlásil mladý muž tichým hlasem u soudu a prostřednictvím tlumočníka dodal, že když na internetu viděl snímky z války v Sýrii, rozhodl se tam jet a pomoci.

Jeho obhájce Wolfgang Blaschitz doplnil, že Magomed by nebyl jako válečník moc platný, protože bez brýlí prakticky nevidí. Argumentoval také tím, že Islámský stát se zformoval až počátkem roku 2014.

Předchůdce IS, Organizace Islámský stát v Iráku a Levantě nicméně zahájila působnost už na jaře 2013.

Čečenci hrozí až deset let vězení.

Z Rakouska se podle odhadů vydalo do války v Sýrii 170 lidí, z nichž polovina pochází z Čečenska.

Reklama

Výběr článků

Načítám