Hlavní obsah

Ztratili jsme doněcké letiště, přiznala ukrajinská armáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinská armáda přiznala ztrátu doněckého letiště, o které navzdory příměří vedla se vzbouřenci vytrvalé a tvrdé boje. Vládní síly tak přišly o symbolicky důležité postavení, které si udržovaly od vypuknutí konfliktu loni na jaře.

Foto: Mstyslav Chernov, ČTK/AP

Kouř nad zničeným novým terminálem doněckého letiště

Článek

Letiště se ještě počátkem loňského května blyštilo novotou, přestavěli ho u příležitosti evropského šampionátu ve fotbale v roce 2012. Armáda ho držela až dosud, ačkoli se separatisté opakovaně snažili ho dobýt.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jejich nejnovější ofenzíva už ale byla úspěšná, oddíly ukrajinských dobrovolníků už ve středu večer přiznávaly porážku. Týž den byl na místě zraněn také vůdce radikálního ukrajinského Pravého sektoru a poslanec Dmytro Jaroš, jehož zřejmě zasáhly střepiny ze střely vypálené z raketometu BM-21 Grad. [celá zpráva]

Podle poradce ukrajinského prezidenta Jurije Birjukova dopomohla rebelům k úspěchu hustá mlha okolo letiště. Povstalci prý nasadili kromě systémů Grad také tanky. Nepotvrzené zprávy hovoří o velkých ukrajinských ztrátách. Ruská televize ukázala množství mrtvých v letištní budově a odvysílala rozhovory s osmi zajatými vojáky.

Mluvčí ukrajinské protiteroristické operace ATO Andrij Lysenko ve čtvrtek podle Ukrajinské pravdy oznámil, že ve středu v bojích padlo deset ukrajinských vojáků a devatenáct jich bylo zraněno. Neupřesnil však, kolik z nich zemřelo v bojích o letiště. Porážku u letiště se snažil bagatelizovat slovy, že letiště nemělo žádný strategický význam, a proto se jej rozhodli opustit.

Zajatí vojáci

Separatisté při útoku na doněcké letiště zajali 16 ukrajinských vojáků, o jejichž propuštění se vzbouřenci jedná generální štáb ukrajinské armády, uvedl armádní mluvčí Vladyslav Selezňov.

Šéf doněckých povstalců Alexandr Zacharčenko oznámil, že se dobrovolně rozhodl odevzdat Kyjevu tři zadržené vojáky a těla jejich osmi mrtvých druhů. Své mrtvé dostali od velitelů ukrajinských jednotek i separatisté. Výměna se podle agentury Unian odehrála na doněckém železničním nádraží.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje v Doněcku přitvrzujíVideo: Reuters

S pomocí z Ruska

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve středu prohlásil, že na Donbas nově přijelo 2000 ruských vojáků. [celá zpráva]

Podle korespondenta britského deníku The Guardian někteří separatisté soukromě přiznávají pomoc z Moskvy, ale odmítají, že by počty vojáků byly tak vysoké.

Pohyb ruských vojsk 

Lysenko zmínil, že rozvědka zjistila značný pohyb ruských sil v Rostovské oblasti, zejména transportérů BMP, BMD, moderních tanků, raketometů typu Grad i  minometů Nona a Msta-S.

Obě strany se v běloruském Minsku loni v září dohodly na příměří, které ale reálně nevstoupilo v absolutní platnost. Minské dohody předpokládají také vytvoření bezpečnostního pásma na frontě, oddělení válčících stran a stažení těžkých zbraní s ráží nad 100 milimetrů do patnáctikilometrové vzdálenosti.

Platnost demarkační linie potvrdili ve středu na jednání v Berlíně ministři zahraničí Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa. [celá zpráva]

Konflikt na Donbasu si vyžádal už přes 5000 mrtvých, uvedla OBSE.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tvrdé boje o doněcké letištěVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám