Hlavní obsah

Ukrajina bude mít čtvrtmiliónové ozbrojené síly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Početní stav ukrajinských ozbrojených sil se rozšíří o 68 000 lidí, celkově tak budou mít na 250 000 příslušníků. Podle agentury Reuters to ve středu řekl premiér Arsenij Jaceňuk, podle něhož je návrh příslušného zákona už připraven.

Foto: Andrew Kravchenko/Pool , Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Článek

Předseda vlády o hotové předloze příslušného zákona informoval na zasedání svého kabinetu v Kyjevě. Upřesnil přitom, že z plánovaného početního stavu bude vojáků 204 000. Zbytek budou tvořit příslušníci sil ministerstva vnitra včetně gardistů.

Jaceňuk o připraveném zákonu informoval v okamžiku, kdy jsou z východní Ukrajiny hlášeny nové intenzivní střety mezi vládními silami a proruskými vzbouřenci. V úterý ukrajinská armáda oznámila, že její jednotky byly u Luhansku napadeny oddíly ruské armády. [celá zpráva]

Nová mobilizace

Ukrajinský prezident Petro Porošenko už minulý týden rozhodl o další mobilizaci, v jejímž rámci může být povoláno letos do zbraně dalších sto tisíc lidí. Parlament v pátek schválil povolávání záložníků ve věku 25 až 27 let. Zatím ale nebylo jasné, o jaký počet vojáků půjde.

Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov už loni řekl, že k zastavení ruské agrese potřebuje mít Ukrajina nejsilnější armádu v Evropě. [celá zpráva]

Kyjev spolu se Západem tvrdí, že povstalce vojensky podporuje Moskva.

Ruská vláda ale rozhodně popírá, že by ukrajinští separatisté měli její vojenskou podporu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám