Hlavní obsah

V Berlíně se má jednat o válce na Ukrajině

Berlín

V Berlíně se ve středu večer uskuteční další ministerská schůzka o situaci na východě Ukrajiny. Oznámila to v úterý mluvčí německého ministerstva zahraničí. Zájem o setkání ministrů Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie podle ní projevily Kyjev a Moskva. Na Donbasu probíhají už týden extrémně tvrdé boje o doněcké letiště.

Foto: Reuters

Ukrajinský transportér v ulicích Volnovachy

Článek

Ukrajinský ministr Pavlo Klimkin na tiskové konferenci v Kyjevě slova německé mluvčí potvrdil s tím, že návrh konzultoval se svým německým partnerem Frankem-Walterem Steinmeierem.

Schůzka v takzvaném normandském formátu má předcházet summitu Vladimira Putina, Petra Porošenka, Angely Merkelové a Françoise Hollanda, který se měl uskutečnit původně už 15. ledna v kazašské Astaně, ale byl na poslední chvíli zrušen. Podle diplomatických zdrojů ovšem stále žije naděje, že by se do konce ledna mohl summit uskutečnit.

Foto: Reuters

Trosky doněckého letiště

Klimkin oznámil, že středeční ministerská schůzka v Berlíně by měla být věnována plnění minských dohod. „Jde zejména o stažení těžké výzbroje, zajištění humanitární pomoci potřebným, osvobození zajatců a kontrolu rusko-ukrajinské hranice,” řekl ukrajinský ministr.

Ke stažení těžké výzbroje už vyzývala na konci týdne Moskva, ale Kyjev na to nereagoval. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje v Doněcku přitvrzujíVideo: Reuters

Do oblasti bojů naopak obě strany přisouvají zbraně. Pohyb ukrajinských sil znepokojil Moskvu, Kyjev ji zase obviňuje, že z Ruska proudí tanky a transportéry separatistům.

Mohutná ostřelování si v posledních dnech vyžádala životy civilistů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám