Hlavní obsah

Francie v tichosti pohřbívá atentátníky

Paříž
Aktualizováno

Jeden z atentátníků na redakci francouzského týdeníku Charlie Hebdo Saïd Kouachi byl podle listu Le Parisien pohřben v tichosti v pátek v Remeši. Pohřbu byla přítomna policie, terorista byl uložen do neoznačeného hrobu. Jeho bratr Chérif Kouachi bude pohřben v muslimské sekci hřbitova na pařížském předměstí Gennevilliers. Oba zabili 7. ledna v redakci 12 lidí.

Foto: francouzská policie, Reuters

Chérif (vlevo) a Said Kouachiové

Článek

Proti Saïdovu pohřbu byl  remešský starosta Arnaud Robinet, avšak nakonec se musel podřídit zákonu. "Postavil jsem se proti prodeji pohřebního místa, ale stát mi připomněl mé povinnosti vyplývající ze zákona," řekl televizi BFM. Snažil se bránit tím, že hrob se stane cílem "poutí a shromažďování fanatiků a místem, kam si lidé budou chodit vybíjet nejrůznější názory a nenávist".

Pohřeb se nakonec konal za tmy jenom za přítomnosti příbuzných a za policejního dozoru. Vdova netrvala na obřadu, aby byl zachován diskrétní charakter aktu. "Hrob je anonymní, aby se nad ním nemohl nikdo pohoršovat," řekl Robinet.

Starosta Gennevilliers Patrice Leclerc deníku Le Parisien k Chérifově pohřbu řekl, že také „neměl na vybranou”. „Podobně jako ostatní starostové bych se raději vyhnul pohřbení teroristy ve své obci, ale musím dodržet zákon,” řekl.

Podle něj má být zemřelý pohřben buď ve svém bydlišti, nebo tam, kde zemřel, anebo tam, kde má jeho rodina hrob. Na úřady se se žádostí o pohřbení obrátila vdova po Kouachim a původně chtěla, aby byli bratři uloženi společně. To ale Leclerc odmítl s tím, že Saïd bydlel v Remeši a „není důvod ukládat ho v Gennevilliers”. Starosta také trval na tom, aby byl Chérifův pohřeb „anonymní, aby se obec vyhnula jakémukoli incidentu”.

Kde bude pohřben třetí terorista Amedy Coulibaly, který zabil pět lidí a také byl zabit při policejním zásahu, se zatím spekuluje. Rodina, jejíž část žije v Grigny jižně od Paříže, se zatím nedohodla.

Bydlištěm Coulibalyho bylo jižní pařížské předměstí Fontenay-aux-Roses, avšak jeho starosta prohlásil, že na tamním hřbitově není pozemek určený k pohřbívání muslimů. V úvahu připadá ještě Mali, odkud pochází Coulibalyho rodina.

Reklama

Výběr článků

Načítám