Hlavní obsah

Podezřelé z terorismu zatýkali v Belgii, Francii i Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Brusel/Berlín
Aktualizováno

Policie v Belgii, Francii a v Německu týden po útocích v Paříži podnikla několik zátahů proti skupinám lidí podezřelých z terorismu. V Paříži a okolí nově zatkli dvanáct osob, informovala agentura AFP. V Belgii zadrželi 13 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zadržela v Berlíně dva podezřelé radikályVideo: Reuters

 
Článek

Lidé zadržení ve Francii jsou podezřelí z logistické podpory islámských radikálů, kteří před týdnem v Paříži zavraždili 17 lidí. Mohli jim poskytnout především zbraně a auta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Belgické úřady upřesnily počet zatčených na 13. Při čtvrtečních zátazích byli zadrženi nejméně dva lidé na předměstí Bruselu a jeden při incidentu ve Verviers, kde policie zastřelila další dva podezřelé. [celá zpráva]

Berlínská policie zatkla v noci na pátek dva radikální muslimy podezřelé z podpory terorismu, informovala rozhlasová stanice RBB. Podle vyšetřovatelů se dvojice německých Turků snažila verbovat muslimy pro boj v řadách radikálního hnutí Islámský stát (IS), pro které také zajišťovala finanční podporu.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Berlínská policie zatkla dva podezřelé v činžovním domě ve čtvrti Wedding.

Podle státního zastupitelství bylo zatčení obou mužů výsledkem několikaměsíčního vyšetřování a nesouvisí s teroristickými útoky v Paříži z minulého týdne ani se čtvrtečním protiteroristickým zásahem v Belgii.

Prali špinavé peníze

Oba zadržení se hlásili k salafismu, který je radikální odnoží islámu. Podle vyšetřovatelů se snažili radikalizovat další německé Turky, stejně jako Čečence a Dagestánce žijící v Berlíně. V rámci "islámského vzdělávání" údajně vyzývali ostatní muslimy, aby se připojili ke "svaté válce proti nevěřícím" v Sýrii a v Iráku.

Dvojice údajně také prala špinavé peníze a výtěžek chtěla použít k financování cesty jiných radikálů na Blízký východ. Část prostředků podle policie využívala k nákupu zbraní, které chtěla poslat IS.

V Německu je to v krátké době druhý zátah proti radikálním islamistům, kteří se hlásí k podpoře IS. Ve čtvrtek státní zastupitelství ve Wolfsburgu uvedlo, že vede vyšetřování proti 50 mužům s vazbou na IS, kteří jsou podezřelí z přípravy teroristického činu. [celá zpráva]

Podle CNN, jež se odkazuje na nejmenovaného zástupce západní rozvědky, je ve Francii, Německu, Belgii a Nizozemsku až dvacet spících teroristických buněk s 120 až 180 členy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám