Hlavní obsah

Belgičtí islamisté se vrátili ze Sýrie teprve před týdnem, v bytě měli pušky i policejní uniformy

Brusel

Trojice mužů, s nimiž se ve čtvrtek dostala policie v belgickém městě Verviers do přestřelky, se teprve před týdnem vrátila z války v Sýrii, uvedl server deníku Le Monde. Podle nejmenovaného zástupce belgického protiteroristického úřadu měla buňka instrukce od vedení extremistického hnutí Islámský stát (IS).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní protiteroristický zásah v belgickém VerviersVideo: Reuters

 
Článek

Skupina podle vyšetřovatelů plánovala útoky podobné těm, které před týdnem spáchali teroristé v Paříži. Nepotvrzené zprávy hovoří o záměru zaútočit na policisty.

„Skupina se chystala bezprostředně podniknout velké teroristické útoky v Belgii,“ řekl mluvčí prokuratury Thierry Werts. Podle zdroje CNN měly být útoky odvetou Islámského státu za nálety, které západní státy podnikají na pozice IS v Sýrii a Iráku. Úřady odhadují, že v Sýrii bojuje více než 300 belgických občanů.

Foto: ČTK/AP

Belgická policie ve městě Verviers

Policie při čtvrteční razii proti podezřelým, které odposlouchávala, dva z nich zabila. Třetí podezřelý, který byl zraněn, skončil ve vazbě. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

„Podezřelí okamžitě začali střílet po speciálních jednotkách federální policie,“ popsal státní zástupce Eric Van Der Sypt večerní zásah ve Verviers, kde podezřelí sdíleli byt nad jednou pekárnou. Svědkové vylíčili, že střelba, kterou doprovázely nejméně tři exploze, trvala několik minut.

Připravené měli i policejní uniformy

Policie tam po zásahu objevila čtyři kalašnikovy, materiál k výrobě výbušnin a policejní uniformy, uvedla místní média. Novinář Mark Eeckhaut řekl BBC, že se skupina chystala vraždit na policejní stanici.

Foto: ČTK/AP

Vyšetřovatelé před bytem podezřelých mužů ve městě Verviers

Protiteroristické razie podnikla belgická policie i na dalších místech včetně hlavního města Bruselu. Sdělovací prostředky už v průběhu dne informovaly o zatčení dvou lidí na bruselském předměstí Zaventem.

Zátah se udál týden po teroristických útocích v sousední Francii, které si vyžádaly 17 obětí. Francouzští útočníci podle médií nakoupili část zbraní a munice na černém trhu v Bruselu. Podle Van Der Sypta se to však neprokázalo. Belgičtí podezřelí se mohli nechat francouzskými teroristy „inspirovat“.

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Podle CNN, jež odkazuje na nejmenovaného zástupce západní rozvědky, je ve Francii, Německu, Belgii a v Nizozemsku až dvacet spících teroristických buněk se 120 až 180 členy. Výzvědné služby v Evropské unii a na Blízkém východě podle zdroje varovaly před bezprostřední hrozbou útoků v Belgii, případně v Nizozemsku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám