Hlavní obsah

Český samopal, použitý při útoku v Paříži, byl pořízen v Bruselu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Paříž

Český samopal, který měl před týdnem u sebe terorista Amedy Coulibaly během zadržování rukojmích v pařížské prodejně, byl zakoupen na černém trhu v Bruselu. Ve stejných místech prý sehnali zbraně i bratři Chérif a Said Kouachiové, kteří vystříleli část redakce satirického týdeníku Charlie Hebdo s pomocí dvou automatických pušek typu Kalašnikov. Tvrdí to belgická média, podle nichž jde v případě české zbraně o Škorpion.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Amedy Coulibaly, který zaútočil v židovském obchodě v Paříži

Článek

Podle listu La Dernière Heure se v úterý úřadům v belgickém městě Charleroi přihlásil viditelně vyděšený muž, kterého policie zná kvůli ilegálnímu obchodování se zbraněmi. Přiznal se, že se s Coulibalym setkal krátce před atentáty a že extremista si od něho chtěl koupit auto.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Policisté při prohledání bytu obchodníka ale kromě smlouvy o prodeji vozidla přišli i na dokumenty potvrzující, že oba muži se domlouvali také na prodeji zbraní a munice. Mimo jiné šlo o pistoli typu Tokarev nepříliš obvyklé ráže 7.62; tento model se našel v židovské prodejně s potravinami, kterou Coulibaly v pátek přepadl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Část videa, které natočil Amedy Coulibaly mezi útoky. Srozumitelné části s titulky Video: Reuters

Škorpion nebo verze samopalu vzor 58

O samopalu Škorpion hovoří i další média. Jak uvedl například list La Libre Belgique, podle pařížského vrchního vyšetřovatele Françoise Molinse tuto zbraň použil Coulibaly při palbě proti příslušníkům komanda, kteří se k němu v pátek vpodvečer dobývali. Coulibaly, který předtím zabil čtyři rukojmí a o den dříve policistku, v přestřelce nakonec zahynul.

Podle některých českých médií odvolávajících se na české experty jde skutečně o zbraň české výroby, ovšem nikoli o Škorpion, ale o moderní verzi samopalu vzor 58 Sporter Compact, která je na trhu teprve krátce.

Bratři Kouachiovi svoje automatické pušky, raketomet a další vybavení podle La Dernière Heure sehnali v okolí bruselského nádraží Midi, a to za méně než 5000 eur (140 000 korun).

Spekulovalo se také, že zbraně byly propašovány z Balkánu.

Reklama

Související články

Terorista z Paříže natočil mezi útoky video

Na internetu se v sobotu objevilo video s teroristou, který zabil policistku a čtyři lidi v obchodě v Paříži. Amedy Coulibaly na něm přiznává, že finančně...

Výběr článků

Načítám