Hlavní obsah

Italský prezident odstoupil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Italský prezident Giorgio Napolitano ve středu rezignoval na svůj úřad. Odchází kvůli vysokému věku - je mu 89 let. Odchod avizoval v úterý premiér Matteo Renzi. Nástupce bude volit parlament koncem měsíce.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italský prezident Giorgio Napolitano

Článek

Devětaosmdesátiletý prezident hovořil o svém odchodu delší dobu, naposledy ho zmiňoval v novoročním projevu. Po Napolitanově odstoupení bude úřadujícím prezidentem současný předseda Senátu Pietro Grasso. [celá zpráva]

Volba nové hlavy státu by se mohla uskutečnit 28. ledna. Hlasování je považováno za test pro vládu premiéra Mattea Renziho.

Jednání o nových kandidátech

Opoziční strana Vzhůru Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho chce navrhnout bývalého předsedu vlády Giuliana Amata. Renziho Demokratická strana zase podle všeho uvažuje o dalším z bývalých premiérů - Romanu Prodim. Renzi se s Prodim sešel před Vánoci, což novináři svorně interpretovali jako náznak, že se o prezidentské kandidatuře jednalo.

Zmiňují se ale i další možní kandidáti, například současný ministr hospodářství Pier Carlo Padoan, guvernér italské centrální banky Ignazio Visco či známý prokurátor Raffaele Cantone. Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi kandidaturu odmítl s tím, že jej politika nezajímá.

Giorgio Napolitano se poprvé stal italským prezidentem v roce 2006 a po vypršení sedmiletého mandátu neměl v plánu znovu kandidovat. Vzhledem k politické krizi, kdy kvůli rozložení sil v parlamentu v roce 2013 nebyli zákonodárci schopni shodnout se na jménu budoucího prezidenta ani po pěti kolech hlasování, však souhlasil s další kandidaturou. Právě on se pak stal klíčovou figurou při vyjednávání o nové italské vládě, které kvůli patovým výsledkům voleb probíhalo jen velmi obtížně.

Reklama

Výběr článků

Načítám