Hlavní obsah

Titulka Charlie Hebdo je válečný zločin trestaný smrtí, řekl muslimský klerik z Londýna

Londýn
Aktualizováno

Válečný čin, který prý islámské právo trestá smrtí. Tak označil radikální londýnský islámský duchovní Anjem Choudary titulní kresbu středečního čísla francouzského týdeníku Charlie Hebdo. Týdeník vychází poprvé po atentátu, při němž minulou středu zahynulo 12 lidí, mezi nimiž byli známí karikaturisté listu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé čekali ve frontách na nové číslo magazínu Charlie HebdoVideo: Reuters

 
Článek

Choudary prohlásil, že zesměšňování Proroka je útokem na jeho čest. Titulní stránka týdeníku zobrazuje plačícího Mohameda s heslem Jsem Charlie, jež se stalo po atentátu symbolem solidarity s redakcí.

Podle klerika je kresba "mimořádně závažná a válečný čin". Jeho vyjádření získal britský list The Independent. Choudary kromě jiného prohlásil, že islámské právo šaría trestá válečný čin smrtí. "Lidé by měli být citliví vůči pocitům muslimů," řekl a kritizoval úřady za to, že se nesnaží fenomén "utnout v zárodku".

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Duchovní hned po atentátu napsal, že muslimové nevyznávají koncept svobody vyjadřování a že se podřizují jedině bohu.

Foto: Profimedia.cz

Radikální londýnský islámský duchovní Anjem Choudary

Osmačtyřicetiletý Choudary se narodil v Británii v rodině pákistánských přistěhovalců. Medicínu na univerzitě v Southamptonu nedokončil, podle vrstevníků proto, že se místo studia věnoval divokým alkoholovým večírkům. Později vystudoval práva a působil jako předseda Společnosti muslimských právníků. V roce 1986 založil síť al-Muhajiroun (al-Muhadžirún – Emigranti), kterou britská vláda označila za teroristickou a v roce 2005 ji zakázala.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Karikaturista Luz s novým číslem satirického časopisu Charlie Hebdo

Premiér David Cameron před čtyřmi lety řekl, že klerik má velmi blízko k "podněcování nenávisti, extremismu a násilí". Loni Choudary řekl, že se vzdá britského občanství a odejde na území ovládané Islámským státem, ale zabavili mu pas.

Týdeník Charlie Hebdo vychází ve středu v mimořádném třímiliónovém vydání a náklad se dopoledne zvýšil na pět miliónů. Zbylá část redakce se rozhodla pokračovat v duchu minulých čísel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Španělský deník El País přetiskl část obsahu z časopisu Charlie HebdoVideo: Reuters

Muslimské špičky se bouří

Obálku čísla zkritizoval i Svaz muslimských učenců, který sídlí v Kataru. "Zveřejňovat kresby nebo filmy Proroka nebo útočit na islám není moudré ani logické. Jestliže souhlasíme s tím, že atentátníci patří k menšině, která nezastupuje islám ani muslimy, jak můžeme tedy reagovat na jejich čin něčím, co není zaměřeno na ně (na útočníky), ale na Proroka uctívaného miliardou a půl muslimů?" uvedl svaz, v jehož čele stojí duchovní egyptského původu Júsuf Karadáví.

Mluvčí íránské diplomacie Marzía Afchamová prohlásila, že Írán "odsuzuje terorismus páchaný všude na světě, ale zároveň také urážlivé gesto týdeníku". "Kresba uráží cítění muslimů a může roztočit kolo násilí," dodala.

Islámský stát ve své rozhlasové stanici Baján odsoudil zveřejnění nových karikatur Mohameda: "Charlie Hebdo znovu otiskl karikatury urážející Proroka, a to je velmi hloupé."

Dnešní číslo Charlie Hebdo vyšlo i v turečtině. Jako vnitřní přílohu přinesl zhuštěné vydání opoziční turecký deník Cumhuriyet. List na svém webu oznámil, že policie udělala v noci razii v jeho redakci. Policisté zkoumali obsah dnešního čísla a volali prokurátorovi, ale nakonec distribuci povolili. Cumhuriyet chtěl původně vydat celé číslo Charlie Hebdo, ale nakonec se rozhodl jenom pro čtyři stránky. Opoziční list není v oblibě prezidenta a konzervativního muslima Recepa Tayyipa Erdogana, který v roce 2013 označil Charlie Hebdo za "slátaninu".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám