Hlavní obsah

Německé město chce ubytovat uprchlíky v někdejším nacistickém táboře

Úředníci západoněmeckého města Schwerte zvažují, že by běženci mohli být ubytováni v někdejším pobočném táboře spadajícím pod koncentrační tábor Buchenwald. Podle agentury DPA si možné ubikace, které původně sloužili dozorcům, již prohlédli členové městské rady.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Budovy, v nichž by měli být uprchlíci ubytováni.

Článek

Záměr kritizuje rada pro uprchlíky spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, podle níž jde o necitlivé řešení a doporučuje ubytování uprchlíků v buňkách.

Politici a úředníci se k plánu nechtějí zatím vyjadřovat; starosta prý o něm bude mluvit na páteční tiskové konferenci.

Podle portálu mdr.de se zástupci města brání, že budovy dozorců v pobočném táboře Schwerte-Ost se od skončení druhé světové války běžně využívaly: sloužily třeba jako skladiště, školka a v poslední době jako ateliér. Uprchlíci v nich prý bydleli už před dvaceti lety. Nyní by se tam měla nastěhovat asi dvacítka běženců.

Pobočných táborů byly stovky

Pobočný tábor Schwerte-Ost fungoval od dubna 1944 do ledna 1945 a přebývali v něm lidé, kteří byli nuceně nasazení v dílnách někdejších Říšských drah.

Portál připomíná, že koncem druhé světové války pod koncentrační tábor Buchenwald spadalo 136 pobočných táborů, které se nacházely po celém území tehdejšího Německa. Po válce se na většinu z nich zapomnělo: část byla zničena a někde byly vězeňské budovy přestavěny třeba na řadové domky, které pomáhaly řešit poválečnou krizi s bydlením.

Teprve v posledních letech se pobočné tábory staly předmětem bádání a vznikají na nich pamětní místa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám