Hlavní obsah

V Paříži se konala tryzna za zabité policisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Na pařížské prefektuře se konala tryzna na počest tří policistů zabitých při atentátech v Paříži minulý týden. Přítomen byl také prezident François Hollande i premiér Manuel Valls.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Paříži začala tryzna za policisty zabité při teroristických útocíchVideo: Reuters

 
Článek

Franck Brinsolaro a Ahmed Merabet zemřeli minulou středu při atentátu na redakci časopisu Charlie Hebdo, policistka Clarissa Jean-Philippeová o den později na pařížském předměstí.

Po nastoupení policejních jednotek a hymně na nádvoří přinesla stráž rakve obětí, jimž Hollande posmrtně udělil řád Čestné legie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prezident v projevu řekl, že se už ráno setkal s pozůstalými: „Sešli jsme se dnes ráno s truchlícími rodinami a s pařížskými policisty, kteří nás chrání. Na místě, které je od 19. srpna 1944 (začátek osvobozování Paříže za 2. světové války) symbolem svazku mezi republikou a policií. Abychom vzdali čest Clarisse Jeanové-Philippeové, Ahmedu Merabetovi a Francku Brisolarovi, kteří zemřeli střelami teroristů. Zemřeli při své práci s odvahou, statečností a ctí. Celá Francie s vámi sdílí váš zármutek. Zemřeli, abychom my mohli žít svobodně. A to chtěly vyjádřit stovky Francouzů shromážděných v neděli. Vyjádřily vděk policejním silám. Francie ukázala fanatikům svou sílu, ukázala jednotu před těmi, kteří rozdělují, solidaritu s oběťmi terorismu,“ řekl Hollande.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzští policisté se loučí se svými kolegy, kteří přišli o život při teroristických útocích minulý týden v Paříži.

Zdůraznil, že všichni tři zabití „sdíleli stejnou ideu chránit obyvatele a sloužit republice“. Vyzdvihl, že zemřeli při ochraně svobody, svobody projevu.

V projevu dlouze hovořil o životě a kariéře každého ze zabitých. Zmínil i jejich odlišný původ – Jean-Phillipeová byla z Martiniku, Merabet měl alžírské kořeny a byl muslim. Hollande také zdůraznil, že teroristé muslimy zabíjejí i v Iráku a v Sýrii. Zmínil, že všichni tři představovali tváře Francie, různé tváře Francie. U Brinsolara vyzdvihl působení v Kábulu.

Zdůraznil, že Francie nikdy neustoupí teroru. Svoboda podle něj porazí barbarství.

Ahmedy Merabet, který by 8. února oslavil 41. narozeniny, bude v úterý pohřben na muslimském hřbitově v Bobigny. Stejně jako Brinsolara ho zabili Chérif a Said Kouachiové při středečním atentátu na týdeník.

Jean-Philippeovou zabil terorista Amed Coulibaly, který pak o den později přepadl židovský obchod v Paříži a zabil další čtyři lidi, Židy v košer obchodu. [celá zpráva]

Tři atentátníci minulý týden připravili v Paříži o život 17 lidí, sami zemřeli při policejních zásazích.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám