Hlavní obsah

Evropa řeší emise rtuti vznikající při kremacích, aktivisté navrhují trhání zubů

• Aktualizováno

Ochránci životního prostředí navrhují, aby se Evropská unie v rámci debaty o znečišťování ovzduší zaměřila i na emise rtuti, které vznikají při zpopelňování lidských těl. Uvedla to agentura Reuters s poukazem na to, že EU bude příští týden diskutovat o návrhu legislativních opatření. Jedním z opatření, které by prý pomohlo emise rtuti snížit, je odstraňování chrupu před kremací, což však naráží na etické problémy.

Foto: Novinky

Spalovací pec

Článek

Vyšší zájem o pohřeb žehem způsobil nedostatek půdy, který prodražuje pohřby do země. Zároveň s tím se ale zvýšily emise rtuti, která je mimo jiné součástí zubních výplní. Podle dat, která shromáždili američtí badatelé, se při standardní kremaci uvolní dva až čtyři gramy tohoto kovu, který je pro člověka jedovatý.

Rtuť, která se uvolní při spalování těl, se pak z ovzduší spolu s deštěm vrací zpět na zemský povrch. Objevit se pak může třeba v rybím mase, jehož požití během těhotenství může způsobit poškození plodu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nejvyšší přípustná koncentrace rtuti v ovzduší je ČR stanovena na 0,15 mg na metr krychlový. U dimethylrtuti (kapalná látka) je jako smrtelná dávka pro dospělého člověka uváděno množství pouze 0,1 ml.

Rtuť je v zubních výplních

Podle organizace European Environment Bureau (EEB), která koordinuje činnost nevládních organizací ve stále vyhrocenější diskusi o čistotě ovzduší, by nové evropské regule o spalování odpadu měly zahrnovat i krematoria. Jednou z možností je odstranit před kremací zuby z těl zesnulých, tvrdí aktivisté. Přiznávají ale, že s tímto postupem mohou být spojeny etické problémy.

Z 28 států Evropské unie zavedlo omezení v oblasti emisí rtuti zatím pouze Německo. Největší zdroj znečištění rtutí – velké uhelné elektrárny – již v EU podléhá regulaci. Ve Švédsku a Dánsku je používání rtuti v zubních výplních zakázáno.

Návrh nových unijních pravidel o čistotě ovzduší pochází z roku 2013 a počítá se v něm se stanovením takzvaných národních stropů pro látky znečišťující prostředí a emise ze středně velkých spalovacích zařízení, což by teoreticky mohlo zahrnovat i krematoria. Nová Evropská komise loni navrhla, že od národních cílů by se mohlo upustit, zatímco z připravované lednové diskuse mezi představiteli komise, států EU a zástupců odvětví na téma spalovacích zařízení problematika krematorií vypadla.

Nevládní organizace na ochranu životního prostředí ještě před novým plánem komise tvrdily, že národní emisní stropy nebyly dostačující a nezabývaly se rtutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám