Hlavní obsah

Desítky tisíc Němců demonstrovaly proti islámu nebo proti Pegidě

• Aktualizováno

Desítky tisíc Němců vyšly v pondělí večer do ulic řady měst demonstrovat proti šíření islámu nebo za otevřenou společnost. Podle policejních údajů s výjimkou Drážďan početně převažovali odpůrci hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida).

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Demonstrace za otevřenou společnost v Hamburku

Článek

Na demonstrace Pegidy v ostatních německých městech dorazily stovky lidí, počty odpůrců tohoto hnutí šly do tisíců. Jen v Mnichově se jich sešlo na 20 tisíc.

V Drážďanech se ovšem sešly tisíce příznivců Pegidy navzdory výzvám politiků, aby to nedělali. Odrazoval je od toho ministr spravedlnosti Heiko Maas, který varoval, aby se nezneužívaly útoky v Paříži: "Když ti samí lidé, kteří před týdnem nadávali 'lživému tisku', nyní nosí černou stuhu a demonstrují za svobodu tisku, je to vrchol pokrytectví."

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Demonstraci se však zrušit nepodařilo a tisíce lidí s připjatými černými stužkami vyrazily do ulic.

Bavorský premiér a předseda vládní Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer obvinil hnutí, že zneužívá ke svým účelům obětí teroristického útoku v Paříži.

Využívá protiislámské nálady

Demonstraci Pegidy odsoudili také francouzští karikaturisté. Na Facebooku i na dalších internetových fórech se během dne objevila řada kreseb, obviňujících hnutí ze zneužívání atentátu v Paříži.

Jedna z karikatur například ukazuje hnutí Pegida jako hyenu, kterou přilákala krev v redakci Charlie Hebdo, na další je muž připomínající Adolfa Hitlera s rukou zdviženou v nacistickém pozdravu, který ve druhé ruce drží transparent "Já jsem Charlie".

Pegida využívá protiislámské nálady, které v Německu zesílily v loňském roce. Na podzim začalo hnutí v Drážďanech pořádat pravidelné pondělní demonstrace, na nichž postupně rostla účast. Odbočky hnutí vznikly i v dalších německých městech, jejich popularita se ale původnímu drážďanskému hnutí zatím nepřiblížila.

Reklama

Výběr článků

Načítám