Hlavní obsah

Chorvatský soud zrušil trest za válečné zločiny generálovi Glavašovi

Záhřeb

Chorvatský ústavní soud v pondělí oznámil, že zrušil rozsudek nad bývalým generálem a exposlancem Branimirem Glavašem. Ten byl odsouzen k trestu osmi let vězení za únosy, mučení a vraždy nejméně deseti Srbů během války v letech (1991-1995). Kauzu soud vrátil k novému projednání.

Foto: Profimedia.cz

Branimir Glavaš

Článek

Ústavní soud tak vyhověl stížnosti Glavaše pro porušení zákona. Shledal, že při procesech byly učiněny závažné procesní chyby, na které odsouzený poukazoval.

Glavaše, který si trest odpykává v Bosně, jejíž občanství vedle chorvatského má, odsoudil v první instanci záhřebský soud v květnu 2009 k desetiletému vězení. Následující rok v červenci nejvyšší soud v odvolacím řízení trest o dva roky zkrátil.

V obou procesech soudy Glavaše uznaly vinným z únosů, mučení a vražd přinejmenším deseti Srbů ve městě Osijeku ležícím na východě země u hranic se Srbskem. Zločiny byly spáchány na samém počátku válečného konfliktu a Glavaš v té době velel obraně města.

Před vynesením verdiktu v odvolacím řízení odsouzený utekl do Bosny, která ho následně odmítla vydat. Trest si tam nicméně exgenerál odpykává.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám