Hlavní obsah

Provokatér Dieudonné se cítí být vrahem Židů

Paříž

Francouzská justice začala vyšetřovat podezření, že francouzský humorista a provokatér Dieudonné tvrzením, že soucítí s pátečním vrahem čtyř Židů, podpořil terorismus a antisemitismus. Rozporuplný 48letý umělec byl za antisemitismus v minulosti několikrát odsouzen.

Foto: Profimedia.cz

Dieudonné

Článek

„Vězte, že tento večer, co se mě týče, se cítím být Charlie Coulibaly,” napsal podle AFP na Facebooku Dieudonné v narážce na slogan „Jsem Charlie”. Právě touto větou lidé ve Francii i jinde ve světě vyjadřují solidaritu s pařížskou redakcí satirického týdeníku Charlie Hebdo. Ta byla ve středu terčem krvavého útoku dvou ozbrojenců.

Dieudonné slogan spojil se jménem třetího atentátníka Amedyho Coulibalyho, který při vlastním samostatném útoku zabil čtyři Židy v košer obchodu v Paříži. [celá zpráva]

Satirik,  který je synem Francouzky a Kamerunce, dlouho aktivně vystupoval proti rasismu. Později se ale začal stýkat s představiteli krajní pravice a přicházel v samostatných vystoupeních s projevy, které napadaly Židy. Čelil několika žalobám a šestkrát byl usvědčen z projevů nenávisti vůči Židům.

Nejznámější je jeho obrácené hajlování, tzv. quenelle.

Reklama

Výběr článků

Načítám