Hlavní obsah

Chorvatsko má první prezidentku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Opoziční kandidátka Kolinda Grabarová Kitarovičová se v neděli stala první chorvatskou prezidentkou. Vyplývá to z údajů, které státní komise oznámila po sečtení hlasů z téměř 99 procent volebních středisek. Ve druhém kole voleb Kitarovičová porazila dosavadního prezidenta Iva Josipoviče.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Kolinda Grabarová Kitarovičová

Článek

Výsledek je nicméně velmi těsný. Vítězství bývalé ministryně zahraničí předpovídaly už odhady zveřejněné po uzavření volebních středisek, při průběžném sčítání hlasů ale nejprve vedl Josipović. Po sečtení hlasů z 98,82 procenta středisek už má Kitarovičová na své straně 50,42 procenta hlasujících voličů, zatímco její konkurent 49,58 procenta.

Účast ve druhém kole byla poměrně nečekaně vyšší než před 14 dny. Zatímco v prvním kole přišlo 47 procent voličů, v neděli jich hlasovalo 59 procent.

Volební klání je považováno za test poměru sil mezi pravicí a levicí před parlamentními volbami, které by se měly v Chorvatsku konat do konce letošního roku. Kitarovičová kandidovala za opoziční pravicové Chorvatské demokratické společenství (HDZ), Josipoviče podporovala vládní Sociálnědemokratická strana (SDP).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám