Hlavní obsah

Lidé nám tleskali, popsal Sobotka cestu průvodem v Paříži

Právo, Michal Švec
Paříž

Francouzi přijali zahraniční státníky, kteří je přišli podpořit, velmi vřele. Novinářům to řekl premiér Bohuslav Sobotka i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, kteří Česko na manifestaci zastupovali.

Foto: ČR/twitter@strakovka vlády Úřad, ČTK

Český premiér Bohuslav Sobotka v Paříži

Článek

„Paříž tím útokem žije. Když jsme projížděli nebo procházeli pařížskými ulicemi, viděli jsme vyvěšené vlajky, transparenty. Potěšilo mě, že lidé tleskali tomu konvoji zástupců zemí EU. Byla to hezká demonstrace evropské solidarity,“ prohlásil premiér.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pochodu se zúčastnili i přední světoví státníciVideo: Reuters

„To, že přijeli zástupci skoro všech členských zemí EU, ale i zástupci arabských států, byl velmi výrazný signál odporu proti terorismu a fanatismu,“ doplnil. „Ten útok se odehrál v Paříži, ale je to problém celé Evropy. Terorismus nerespektuje hranice,“ řekl.

BEZ KOMENTÁŘE: Pochod za uctění památky obětí v PařížiVideo: Michael Švec, Právo

„Byla to vhodná příležitost, abychom si připomněli památku lidí, kteří byli zavražděni při teroristickém útoku, byla to také dobrá příležitost, abychom vyjádřili podporu a solidaritu Francii v boji s terorismem a také, abychom podpořili základní hodnoty, na nichž stojí evropská společnost, zejména svobodu slova,“ vysvětlil premiér.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande obklopený čelnými představiteli evropských i ostatních států na manifestaci v ulicích Paříže

Také Zaorálka reakce Pařížanů potěšila. Lidé podle něj tleskali už ve chvíli, kdy politiky k výchozímu bodu přiváželi autobusy. „Měl jsem pocit, že jsme tu skutečně vítaná delegace, protože přijetí bylo velmi vřelé,“ řekl. „I když jsme šli v průvodu, byla reakce Pařížanů velmi spontánní a silná,“ popsal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: K pochodu se v Paříži shromáždily statisíce lidíVideo: Reuters

„Měl jsem z toho dojem, že je to místo, kde je třeba být, a že to byla správná volba,“ uvedl. „Za ČR to bylo správné přihlášení se ke společným evropským hodnotám,“ dodal s tím, že účast v pochodu byla i vítanou příležitostí promluvit si neformálně se zahraničními státníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám