Hlavní obsah

Statisíce Francouzů uctily památku obětí teroristických útoků

– Paříž

Téměř 700 000 lidí v sobotu vyšlo do ulic řady měst po celé Francii, aby uctili památku obětí teroristů, kteří v posledních třech dnech zabili v oblasti Paříže 17 lidí. Účastníci poklidných pochodů dali najevo jednotu země čelící bezprecedentnímu teroristickému nebezpečí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Desetitisíce lidí vyšly v Nantes a Lille do ulic na vzpomínku obětíVideo: Reuters

 
Článek

Mezi největší manifestace patřil podle agentury AFP pochod ve městě Toulouse na jihozápadě Francie, kde vyšlo do ulic více než 80 000 lidí. V nedalekém městě Pau se podle místní radnice sešlo téměř 40 000 lidí, kteří v tichém průvodu prošli centrem města. Početná skupina studentů uvnitř shromáždění nesla nad hlavou nápis 'My všichni jsme Charlie', vyjadřující sympatie s redakcí týdeníku Charlie Hebdo, kde rukou teroristů zemřelo 12 lidí.

"Je to krásné a má to smysl, nesmírnou hodnotu," řekl o shromáždění starosta Pau François Bayrou.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Pochod v Nantes

Ve druhém největším francouzském městě Marseille manifestovalo 45 000 účastníků. Nad zástupy se objevovaly transparenty s nápisy jako "Za demokracii, rovnost a svobodu, bojujme všichni proti fašismu" nebo "Nebojíme se".

Foto: ČTK/AP

Pochod na památku obětí v Marseille

Desítky tisíc lidí se daly na pochod i ve městech Orléans, Nantes či Besançon. Ve třistapadesátitisícovém Nice na jihovýchodě země se pochodu podle policie zúčastnilo nejméně 23 000 lidí. Na znamení jednoty obyvatel Francie položili věnec k uctění památky obětí teroristů zástupci všech náboženství včetně islámu.

V Paříži je očekáván milión lidí

Akce předcházely nedělnímu shromáždění v Paříži, jehož se má zúčastnit na milión lidí včetně řady vedoucích evropských představitelů, mezi nimi také českého premiéra Bohuslava Sobotky a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám