Hlavní obsah

Teroristé drží ženu jako rukojmí, policisté s nimi vyjednávají

Paříž
Aktualizováno

Francouzská policie v pátek obklíčila tiskárnu u obce Dammartin-en-Goële, vzdálené zhruba 35 kilometrů severovýchodně od Paříže. V ní se zabarikádovali pachatelé středečního masakru v Paříži, bratři Saïd a Chérif Kouachiovi. Akce následuje po přestřelce a automobilové honičce. Policie je v kontaktu s dvojicí teroristů, kteří drží jednu rukojmí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie obklíčila podezřelé u obce Dammartin-en-GoëleVideo: Reuters

 
Článek

Únosci drží podle policie jednu ženu v budově tiskárny firmy Création Tendance Découverte v průmyslové zóně u městečka Dammartin-en-Goële. Média původně hovořila až o čtyřech unesených, což se nepotvrdilo. Rukojmí se zmocnili v tiskárně, uvedla radnice.

Nepotvrzené zprávy také hovořily až o dvou mrtvých a dvou desítkách zraněných při dřívější přestřelce, pařížská prokuratura to ale popřela.

Dvojice podezřelých mluvila po telefonu s policisty a řekla jim, že chtějí zemřít jako mučedníci. Uvedl to server televize CNN s odkazem na francouzského poslance Yvesa Albarella a jeho rozhovor pro kanál iTele. Albarello v parlamentu zastupuje region, ve kterém se odehrává policejní zásah.

Foto: francouzská policie, Reuters

Chérif (vlevo) a Said Kouachiové

Mluvčí městečka Audrey Tapuasová kontakt policie s atentátníky potvrdila. Agentuře AP řekla, že policie s nimi jednala o evakuaci půl kilometru vzdálené školy. Podle ní s tím bratři souhlasili.

Městský úřad evakuuje čtyři školy ve městě, v nichž je na 1000 studentů a žáků. Radnice zdůraznila, že prioritou je bezpečí žáků. Evakuace školky u tiskárny, kde je 400 dětí, podle zpravodaje Liberation začala až odpoledne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Úřady evakuovaly školu v obci Dammartin-en-GoëleVideo: Reuters

Police okolo tiskárny, ve které pracuje pět až šest lidí, zřídila bezpečnostní zónu.

Ukradli další auto

Policie nejprve ráno při honičce pronásledovala šedý peugeot v blízkosti pařížského Letiště Charlesa de Gaulla, který dvojice po nočním skrývání před policií ukradla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní vrtulník krouží nad industriální zónou, kde se zabarikádovali teroristé i s rukojmíVideo: Reuters

Letiště kvůli incidentu omezilo provoz. Nebe v okolí je plné vrtulníků, protože místo, kde policie zasahuje, se od letiště nachází asi 15 kilometrů.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Policisté zaujímají pozice v okolí průmyslové zóny v Dammartin-en-Goele

Záběry z místa zásahu živě vysílaly televize, policie je ale posléze požádala, aby to nedělaly, protože tím maří jejich práci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté pronásledují auto s podezřelými teroristyVideo: Reuters

Francouzský prezident François Hollande potvrdil, že policie obklíčila dvojici bratrů, která stojí za středečním masakrem v redakci týdeníku Charlie Hebdo.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Příslušníci zásahové jednotky francouzské policie u průmyslové zóny v Dammartin-en-Goële

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Stovky policistů po podezřelých od čtvrtečního odpoledne pátraly severovýchodně od Paříže. Dvojice tam opustila auto, které ve středu okolo poledne ukradla. Noční pátrání bylo bezvýsledné.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Podezřelé předtím naposledy zahlédli ve čtvrtek u vsi Crépy-en-Valois, kde opustili své auto, když předtím vyloupili nedalekou čerpací stanici. Bezpečnostní zdroje také médiím řekly, že jeden z pátracích vrtulníků ve čtvrtek zachytil stopu po uprchlících.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Francouzští policisté uzavřeli přístupové silnice k průmyslové zóně v Dammartin-en-Goële, kde se ukývají podezřelí atentátníci na redakci časopisu Charlie Hebdo

Policie uzavřela silnice v širokém okolí, zatímco předseda vlády Manuel Valls vyhlásil v Pikardii nejvyšší pohotovostní stupeň, který od středečního masakru platí také v oblasti Île-de-France včetně hlavního města Paříže. Ministerstvo vnitra uvedlo, že po původcích útoku v metropoli pátrá bezmála 90 000 policistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pátrání na severu FrancieVideo: Reuters

Hledaní bratři Saïd a Chérif Kouachiovi ve středu zaútočili v redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo, který se v minulosti opakovaně znelíbil karikaturami proroka Mohameda.

Jeho poslední číslo si zase bralo na mušku samozvaného chalífu Islámského státu abú Bakra Bagdádího. Podle některých svědectví útočníci své oběti nejprve oddělili od ostatních a pak je postupně ranou do hlavy odpravovali. Výpověď přeživšího novináře to ale nepotvrzuje. [celá zpráva]

Útočníci zabili také údržbáře a dva policisty.

Bratry údajně znal i muž, který ve čtvrtek střílel v Montrouge a zabil policistku.  [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Sdělovací prostředky v pátek uvedly, že tajné služby o radikálních postojích bratrů věděly. Jeden z podezřelých měl v Jemenu podstoupit vojenský výcvik v táboře extremistů z Al-Káida na Arabském poloostrově. [celá zpráva]

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Helikoptéra nad místem, kde se útočníci skryli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám