Hlavní obsah

Tajné služby o francouzských teroristech věděly, jeden z nich se cvičil v Jemenu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco množství policistů pátrá v lesích na severu Francie po bratrské dvojici, která ve středu vyvraždila redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo, na veřejnost postupně pronikají podrobnosti o obou podezřelých. Francouzské ministerstvo vnitra potvrdila, že se jedná o Saïda a Chérifa Kouachiovy, kteří jsou alžírského původu. Bezpečnostní zdroje hovoří o jejich nedávných cestách do Jemenu i Sýrie.

Foto: francouzská policie, Reuters

Policejní výzva pařížské prefektury k pomoci při pátrání po podezřelých atentátnících. Na fotografiích jsou Chérif (vlevo) a Saïd Kouachiové.

Článek

Více je toho známo o mladším z bratrů, 32letém Chérifovi, ačkoliv také o dva roky mladší Saïd figuruje už několik let na seznamu podezřelých TIDE, kteří mají zákaz létání do Spojených států, informovaly televize CNN a ABC News.

Chérifa ve Francii v roce 2008 poslali na tři roky do vězení za to, že od roku 2004 v Paříži verboval dobrovolníky pro boj v Iráku. Podle páteční zprávy deníku Le Monde se radikalizoval teprve v předchozím roce, když začal navštěvovat mešitu Adda’wa v blízkosti stanice metra Stalingrad v 19. pařížském obvodu. U soudu přiznal, že se v minulosti dopustil několika krádeží a potýkal se s drogami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pieta u Eiffelovy věže v PařížiVideo: Reuters

Chérif se také v roce 2004 objevil v dokumentu francouzské televize, v němž invazi USA do Iráku odsoudil.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Francouzští policisté ve městě Corcy

Někteří členové radikální buňky Buttes-Chaumont, jejímž členem se Chérif stal, později podle Guardianu odcestovali přes Sýrii do Iráku. Chérif přiznal, že tam také směřoval, ale byl zatčen.

Extrémní postoje v něm pak utvrdil Djamel Beghal, jehož Chérif potkal ve vězení. Beghal si v něm odpykával desetiletý trest za plánování útoku na americkou ambasádu v Paříži v roce 2001.

V roce 2010 Chérifa nakrátko znovu zatkli. Policie u něj tehdy našla knihy radikálního islámu.

Jemen, Irák, Sýrie

Někteří si v souvislosti s Irákem a Sýrií spojují Kouachiovy s hnutím Islámský stát. List USA Today dokonce v pátek napsal, že oba bratři se letos v létě vrátili z válečné Sýrie, jejíž část Islámský stát ovládá. Častěji se ale hovoří o napojení bratrů na Al-Káidu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francouzská policie prohledává okolí vesnice Villers-CotterêtsVideo: Reuters

Saïd Kouachi totiž podle zdroje francouzského bezpečnostního zdroje cestoval možná ještě v roce 2011 do Jemenu, kde je aktivní odnož Al-Káidy na Arabském poloostrově. Zdroj řekl agentuře Reuters, že tam mladý Francouz podstoupil několikaměsíční vojenský výcvik.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Vzbouřenci ve Fallúdži

Francouzská ministryně spravedlnosti Christiane Taubiraová stanici CNN potvrdila, že jeden z bratrů cestoval do Jemenu v roce 2005, neupřesnila ale, který z nich to byl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám