Hlavní obsah

Včerejší číslo Charlie Hebdo se prodává i za 50 000 eur za výtisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Za 650 až 1000 eur (18 130 až 28 000 Kč), v jednom případě dokonce za 50 000 eur (1,4 miliónu Kč) se ve čtvrtek začaly na internetu nabízet středeční výtisky francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo, které vyšly v den teroristického útoku na jeho redakci.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Člen médií ukazuje karikaturu na přední straně Charlie Hebdo.

Článek

Na 60 000 výtisků v ceně tří eur (84 Kč) se po vražedné střelbě v pařížské redakci rychle vyprodalo, nejméně 80 jich nyní lidé nabízejí za horentní částky. Americká obří firma eBay uvedla, že respektuje svobodu trhu a v otázce cen prodávaných věcí nevnucuje žádná omezení.

„Vzácné poslední noviny Charlie Hebdo,“ stálo v jednom inzerátu. „Poslední Charlie Hebdo vycházející s atentátem,“ uvedl jiný prodejce. Tyto finanční transakce ale mnozí uživatelé internetových sociálních sítí odsuzovali. „Kšeft je kšeft, jak smutné,“ napsal například jeden uživatel webu.

Středeční číslo má na titulní straně karikaturu spisovatele Michela Houellebecqa. Tomu nyní vychází kniha s názvem Soumission (Podrobení), která popisuje budoucnost islamizované Francie. Na titulní straně je nápis Předpovědi kouzelníka Houellebecqa a postava říká, že letos přijde o všechny zuby a v roce 2022 bude slavit ramadán.

Týdeníku hrozil bankrot

Útok, při kterém zahynulo 12 lidí, paradoxně pomůže finančně i samotnému týdeníku, kterému předtím hrozil bankrot. List koncem loňského roku vyzval partnery a veřejnost, aby mu pomohli, ale do konce roku 2014 získal jen několik desítek tisíc eur.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francie uctívá památku obětí středečního útokuVideo: Reuters

Nyní mu nabídlo pomoc mnoho firem a jednotlivců. „Pomoci týdeníku chce hodně lidí, hodně intelektuálů, hodně umělců,“ řekl v rozhlasové stanici France Inter bývalý šéf Charlie Hebdo Philippe Val.

Příští číslo by mohlo vyjít až s nákladem milión výtisků. [celá zpráva]

Redakce začne pracovat v pátek, a to v prostorách, které ji v Paříži poskytl levicový deník Libération.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zapalování svíček před redakcí časopisu Charlie HebdoVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám