Hlavní obsah

Policie pročesává stovky kilometrů čtverečních lesa, na pátrání se podílí 88 000 lidí

Paříž
Aktualizováno

Policejní komanda na severu Francie obkličují dvojici mužů podezřelých ze středečního teroristického útoku v redakci týdeníku Charlie Hebdo v Paříži. Podezřelí opustili auto ve vsi Crépy-en-Valois, vzdálené zhruba 60 kilometrů severovýchodně od metropole. Policisté prohledávají domy v některých vesnicích a pročesávají lesy o rozloze několika stovek kilometrů čtverečních. Pátrání zřejmě potrvá mnoho hodin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francouzská policie prohledává okolí vesnice Villers-CotterêtsVideo: Reuters

 
Článek

Sdělovací prostředky uvádějí, že policie zatím ještě přesně nezaměřila pozici podezřelých bratrů ve věku 32 a 34 let.

Podle francouzského ministerstva vnitra se na dopadení pachatelů podílí přímo či nepřímo 88 000 bezpečnostních pracovníků. Policie v souvislosti s masakrem zatkla už devět lidí.

Policejní vozy v okolí uzavřely cesty a nad oblastí krouží tři vojenské helikoptéry. Podle serveru Libération na místě působí speciální jednotky Raid a GIGN.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Policista ve městě Corcy, severovýchodně od Paříže

Server Le Parisien doplnil, že jednotky GIGN jsou nasazeny také v nedaleké vesnici Villers-Cotterêts a policie se zaměřila rovněž na statek v Longpontu. Bezpečnostní síly procházejí dům od domu a začaly rovněž pročesávat lesy v okolí.

Foto: s použitím www.mapy.cz, Novinky

Místa zásahu policistů proti teroristům (zaznačená červenými body)

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hledaní teroristi na útěku přepadli benzínovou pumpu u Vauciennes Video: Reuters

Dvojici ve čtvrtek spatřili na severu Francie v bílém voze Renault Clio se zamaskovanými poznávacími značkami. Podle některých se jedná o stejné auto, které útočníci ukradli nedlouho po útoku na severovýchodě Paříže.

Ve voze Citroën C3, s nímž bezprostředně po masakru ujeli od redakce magazínu, zase policisté podle agentury AFP našli Molotovovy koktejly a vlajky džihádistů.

Dvojice pak ve čtvrtek vyloupila čerpací stanici v blízkosti obce Vauciennes vzdáleného od Crépy-en-Valois zhruba 16 kilometrů. Útočníci u sebe měli kalašnikovy a údajně i granátomet.

Středeční útok v Paříži si vyžádal dvanáct mrtvých. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střílející útočníky natočil svědek z oknaVideo: Reuters

Sled událostí v kostce:
Dva maskovaní útočníci zaútočili v redakci Charlie Hebdo v Paříži a později i na přivolané policisty – 12 mrtvých a 11 zraněných.
Útočníci ujeli v autě severním směrem. Auto opustili nedaleko stanice metra Porte de Pantin na severovýchodě Paříže a ukradli jiné. Jeho řidiče pustili.
Policie provedla razie v Remeši, kde žil jeden z podezřelých Said Kouachi.
Ve vazební věznici v Charleville-Mézières vyslýchali osmnáctiletého Hamyda Mourada. Policii se přihlásil sám, když se z médií dozvěděl, že je mezi podezřelými. Tvrdí, že je nevinen a v době střelby byl ve škole. Na sociálních sítích to potvrdili jeho spolužáci.
Dva hledané muže viděli na severu země asi 60 kilometrů od Paříže. Vyloupili čerpací stanici, kde vzali benzín a jídlo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám