Hlavní obsah

Byla to řezničina, šli po satiricích, popsali svědci atentát v pařížské redakci

– Paříž • Aktualizováno

Teroristy, kteří zmasakrovali redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo, vpustila do budovy jedna z karikaturistek. Vyhrožovali jí už u vchodu. Další svědci popsali brutální útok i to, jak atentátníci hledali právě satiriky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střílející útočníky natočil svědek z oknaVideo: Reuters

 
Článek

Do budovy je pustila karikaturistka Corinne Reyová, zvaná Coco. „Šla jsem vyzvednout dceru ze školky. Když jsem se dostala ke vchodu, dva maskovaní ozbrojení muži nám vyhrožovali. Chtěli jít dovnitř. Zadala jsem vstupní kód,“ řekla listu L’Humanité.

„Zastřelili Wolińského, Cabua – trvalo to pět minut,“ řekla a dodala: „Schovala jsem se pod stolem. Mluvili výbornou francouzštinou. Říkali, že jsou z al-Káidy.“

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Francouzský karikaturista Woliński, je jeden z novinářů, který zemřel při útoku na pařížskou kancelář satirických novin Charlie Hebdo.

Reyová ale nebyla jediná, která pomohla atentátníkům najít oběti. Jedna z nejmenovaných svědkyň pracující v jedné z kanceláří naproti redakci rádia France Info řekla, že slyšela velkou ránu: „Někdo otevřel dveře do naší kanceláře a ptal se, kde je Charlie Hebdo. Měl pušku. Zalezli jsme. Poté, co odešel, jsme slyšeli palbu. Šli jsme k oknům. Byli tam dva muži utíkající s puškami, kteří mluvili špatnou francouzštinou. Stříleli venku. Pak jsem viděla někoho odcházet z budovy s rukama pokrytýma krví.“

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Karikaturista Cabu je jedním ze zavražděných při útoku na redakci týdeníku Charlie Hebdo.

Podle policejního mluvčího Rocka Contenteho muži stříleli po každém: „Byl to masakr, naprostá řezničina.“ Dodal, že policista z 11. okrsku byl vážně zraněn a může zemřít.

Nemilosrdný útok popsal rádiu Info Benoit Bringer, který pracuje v tiskové agentuře na stejném patře, kde sídlí satirický časopis.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Karikaturista Charb z francouzského satirického magazínu Charlie Hebdo.

„Slyšeli jsme křik na ulici. Viděli jsme muže v kuklách nesoucí kalašnikovy, jak vstupují do budovy. Zavolali jsme policii. Po pár minutách jsme slyšeli silnou střelbu. Pekelnou palbu. Šli jsme nahoru, abychom se ukryli na střeše. Po asi deseti minutách jsme viděli dva ozbrojené muže vycházet na ulici. Byl tam další křik.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

„Tři policisté přijeli na kolech, ale odjeli, protože muži byli ozbrojeni. Pak útočníci nasedli do auta.“ dodal. [celá zpráva]

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Policista stojí na stráži před redakcí francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo.

Mluvčí pařížské prokuratury Agnes Thinault-Lecuivreová potvrdila 12 obětí. Svědci uvedli, že útočníci měli automatické pušky a granátomety. Potvrdili, že slyšeli z budovy silnou střelbu. Podle některých svědků útočníci volali Alláhu akbar, jak při útoku, tak i po něm.

Pařížský prokurátor François Molins dodal, že útočníci nejprve zabili jednu osobu hned u vchodu. Pak vyběhli do druhého patra, kde zabíjeli karikaturisty a další členy redakce Charlie Hebdo. Zatím byla zveřejněna jména čtyř.

Na útěku zavraždili jednoho policistu, který přijel na místo činu na kole. Druhou obětí z řad strážců zákona je strážce šéfredaktora Charba, uvedl list Le Figaro.

Reklama

Výběr článků

Načítám