Hlavní obsah

Francie je na nohou, do pátrání po útočnících nasadili četníky, policii i armádu

– Paříž • Aktualizováno

Po středečním atentátu na redakci satirického časopis Charlie Hebdo zahájila Francie rozsáhlé pátrání po útočnících, kteří jsou na útěku. Současně nasadila armádu, která v Paříži střeží klíčové veřejná prostranství. V celé Francii bylo vyhlášeno vysoké nebezpečí teroristického útoku.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Francouzští vojáci po střelbě na francouzské satirické noviny hlídkují na Eiffelově věži.

Článek

Ministr vnitra Bernard Cazeneuve uvedl: „Dopadneme tyto zločince.“ Dodal, že byly mobilizovány všechny zdroje, kromě policie jsou nasazeni i četníci a vojáci. Cílem je „neutralizovat tyto tři kriminálníky, kteří se dopustili barbarského činu“.

Uvedl i přijatá opatření. Jedním je ochrana všech nakladatelství, vydavatelství a kulturních středisek i veřejných míst.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střílející útočníky natočil svědek z oknaVideo: Reuters

Dodal, že veřejnoprávní média budou informovat občany o průběhu vyšetřování.

Policejní mluvčí Emmanuel Quemener dodal kvečeru k průběhu vyšetřování: „Máme popis (pachatelů), naši kolegové ze soudní policie jsou v kontaktu s lidmi, kteří byli přítomni na místě v době incidentu. Tito lidé budou vyslechnuti.“

Mluvčí dodal, že tři těžce ozbrojení podezřelí utekli z místa činu předtím, než mohli být zadrženi: „Naneštěstí narazili do kolegů v policejních autech, na které zahájili palbu, a navzdory všemu se jim podařilo úspěšně uniknout.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Karikatura vůdce IS al-Bagdádího zveřejněná na TwitteruVideo: Reuters

Tři útočníci po atentátu na redakci, který si vyžádal smrt jejích deseti členů včetně šéfredaktora a tři karikaturistů, naskočili do přistaveného auta. Černým citroenem odjeli na sever Paříže. Cestou vystřelili a zasáhli policistu.

U brány Pontin se zmocnili dalšího vozu, Renaultu Clio E, z něhož vyhodili řidiče.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa činu v Paříži těsně po útoku ozbrojencůVideo: Reuters

Policie zřídila horkou linku, na kterou se mají hlásit svědci atentátu i lidé, kteří mají informace o prchajících. Nasazena je kromě kriminálky i bezpečnostní služba vnitra DGSI.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na francouzské ambasádě v Berlíně stáhli vlajky na půl žerdiVideo: Reuters

Podle listu Le Libération jde o nejkrvavější útok v Paříži od konce druhé světové války.

Až odpoledne byly z místa útoku odvezeny oběti. Zatím byla zveřejněna jména pěti mrtvých. Zabit byl šéfredaktor Charlie Hebdo Stéphane Charbonnier známý jako Charb, zástupce šéfredaktora, novinář a ekonom Bernard Maris a tři karikaturisté Jean Cabu, Georges Wolinski a Bernard Verlhac, známý jako Tignous. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám