Hlavní obsah

Webové stránky kancléřky Merkelové a parlamentu napadli hackeři

Internetové stránky německé kancléřky Angely Merkelové a německého Spolkového sněmu se ve středu staly terčem hackerského útoku. K činu se přihlásila proruská skupina z Ukrajiny s názvem CyberBerkut. Akce je údajně reakcí na dnešní návštěvu ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka v Berlíně. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Hannibal Hanschke , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Hackeři obvinili německé úřady z podpory "zločinného režimu v Kyjevě", který prý rozpoutal krvavou občanskou válku. Jaceňuk chce podle nich v Berlíně získat politickou a finanční podporu na pokračování konfliktu na východě Ukrajiny.

Podle mluvčího spolkové vlády Steffena Seiberta není kancléřčina webová prezentace na adrese bundeskanzlerin.de přístupná od 10 hodin SEČ. Výpočetní středisko poskytovatele služeb prý čelí "těžkému útoku", který zjevně způsobilo množství externích požadavků. Cílem prý je pravděpodobně přetížit systém.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Webové stránky německé kancléřky Merkelové a parlamentu napadli hackeři.

"Už jsme přistoupili k protiopatřením," uvedl Seibert. Do vyšetřování se už mimo jiné zapojil i Spolkový úřad pro bezpečnost informační techniky.

Kolem 13:30 SEČ byly stránky kancléřky Merkelové i web parlamentu na adrese bundestag.de stále nedostupné.

Ukrajinský premiér Jaceňuk se v Berlíně ve středu setká se spolkovým prezidentem Joachimem Gauckem, ve čtvrtek ho čeká schůzka s kancléřkou Merkelovou.

Reklama

Související články

Na Německo útočí stále více hackerů

Počítače německé vlády a firem každý den čelí stále rostoucímu počtu kybernetických útoků špionážních agentur jiných států, zejména ruských a čínských. Podle...

Výběr článků

Načítám