Hlavní obsah

Chodorkovského lidé se snaží identifikovat ruské padlé z Ukrajiny

Moskva

Nevládní organizace Otevřené Rusko, kterou zřídil někdejší vězněný ropný magnát Michail Chodorkovskij, zveřejnila na svém webu seznam 250 ruských vojáků, údajně zabitých v bojích na východní Ukrajině. Soupis doprovází mapa ukazující místa, odkud prý tito mrtví pocházeli. Nejvíce padlých, až 15, bylo údajně z Moskvy, následuje severokavkazský Dagestán, anektovaný Krym, Petrohrad, Rostov či Pskov.

Foto: Tatyana Makeyeva , Reuters

Michail Chodorkovskij

Článek

Otevřené Rusko navazuje na skupinu Náklad 200 (pojmenovanou podle krycího označení sovětské armády pro přepravu padlých z Afghánistánu), která si prostřednictvím sociálních sítí vyměňuje informace o zabitých, raněných a nezvěstných ruských vojácích na Ukrajině. Jiní aktivisté a nevládní organizace jdou v odhadech počtu Rusů zabitých v sousední zemi mnohem výše, od 500 až po 5000.

„Rozhodli jsme se ověřovat informace o smrti ruských vojáků a dobrovolníků na Ukrajině. U každého případu hledáme potvrzení a snažíme se od co nejvíce spolehlivých zdrojů zjistit čas a místo úmrtí. Výsledky zveřejňujeme postupně,” uvedlo Otevřené Rusko s tím, že se snaží objasnit osud každého jednotlivce.

V ohlasech na počin Chodorkovského organizace se vedle projevů podpory objevují i nadávky do zrádců zaprodávajících vlast.

Podle odhadů v konfliktu na východě Ukrajiny od dubna zahynulo více než 4700 lidí, přes 10 000 bylo zraněno a více než milión lidí opustil své domovy.

Chodorkovskij byl v roce 2005 odsouzen k mnoha letům vězení za daňové úniky a zpronevěru a jeho ropná společnost Jukos byla zestátněna, rozdělena a rozprodána. Většinu majetku získala polostátní firma Rosněfť, kterou řídí spojenec prezidenta Vladimira Putina Igor Sečin.
Putin omilostnil Chodorkovského v prosinci 2013 – po desetiletém věznění. Bývalý oligarcha se po propuštění na svobodu zdržuje mimo Rusko.

Reklama

Výběr článků

Načítám