Hlavní obsah

V maďarské vazbě brutálně znásilňovali 16letého chlapce

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť

Hrozné zážitky si odnesl šestnáctiletý Márk S. z vyšetřovací vazby ve věznici v maďarském městě Székesfehérvár. Jak v pondělí informoval deník Blikk, v roce 2010 ho spoluvězni opakovaně znásilnili násadou od koštěte a nohou od židle. Násilníci byli v těchto dnech odsouzeni. Nejstarší ve věku 18 let dostal deset let vězení, další dva ve věku 17 a 15 let dostali čtyři roky a osm měsíců a čtyři roky a šest měsíců.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Blikk uvedl, že Márk byl umístěn do vyšetřovací vazby po spáchání blíže nespecifikovaného „mírného“ trestného činu a skončil v cele pro 34 lidí.

Spoluvězni ve věku 15, 17 a 18 let se jej nejdříve pokusili donutit, aby je rukou ukájel. Márk to odmítl a tím pro něj začalo peklo na zemi. Zmíněná trojice ho denně bila přivázaného k posteli, až Márk souhlasil s ukájením spoluvězňů rukou. „To ještě netušil, že tím jen přilije olej do ohně a tři nemilosrdní trýznitelé budou od něho chtít stále víc,“ píše Blikk.

Dalším bitím ho přinutili k orálnímu sexu a postupně ho všichni tři znásilnili. „Následně mu do konečníku strkali násadu od koštěte a pak si musel sednout na nohu židle otočené nohama vzhůru. Jeden z násilníků ho vzápětí natlačil konečníkem na nohu židle, protože se mu zdálo, že si sedá pomalu,“ opisuje hrůzné činy deník Blikk. Márk utrpěl život ohrožující zranění, o psychické újmě ani nemluvě.

Vězeňská stráž postupovala správně

Ředitelství věznic v úterý dementovalo informaci o počtu lidí v cele: „Byl umístěn v cele pro čtyři lidi. V Maďarsku neexistuje cela pro 34 lidí,“ uvedlo ředitelství věznic v prohlášení zaslaném serveru Index.hu. Podle ředitelství byl Márk umístěn do vazby při dodržení všech zákonů a předpisů.

Márk byl se třemi násilníky v jedné cele jen šest dnů. Když vyšlo najevo, že mu ubližovali, byl přemístěn do jiné cely. Ředitelství věznic tvrdí, že ostraha postupovala správně. Dokud vězeňská stráž o násilí nevěděla, nemohla zasáhnout.

Zda se Márkovi dostalo pomoci od psychologů, není známo. Ředitelství věznic rovněž odmítlo zveřejnit informace o tom, zda byl za pozdě odhalenou brutalitu v cele někdo z personálu nebo ředitelství věznice činěn zodpovědným.

„Za mřížemi dominuje násilí. Kdo ukáže slabost, toho ušlapou,“ připouští kriminální psycholog Pál Bilkei. „Násilníci byli navíc ve věku, kdy u lidí není vybudovaná taková vnitřní kontrola jako u dospělých,“ dodal. Bilkei konstatuje, že nejstrašnější na tom je, že po takových hrůzných činech nemají někteří pachatelé ani pocit viny.

V Maďarsku zaznamenají ročně 300 stížností na násilí ve věznicích. Tyto případy jsou časté především ve věznicích pro mladistvé. Problémem je také nedostatečná kapacita maďarských věznic. Jejich naplnění dosahuje v průměru 142 procent, ve zmíněném Székesfehérváru je to až 150 procent. V Maďarsku je v současnosti uvězněných přes 18 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám