Hlavní obsah

Ukrajinské lustrace váznou, množí se soudní žaloby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Na Ukrajině s novým rokem skončila první etapa lustrací, jejímž cílem je zbavit vlivu bývalé aktivní stoupence svrženého proruského režimu. Zatímco v první fázi byly prověrky loajality zaměřeny na funkcionáře centrálních orgánů státní správy a pracovníky justice a médií, druhá etapa má zkoumat minulost pracovníků ukrajinských oblastních a okresních správních orgánů.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Mikhail Palinchak, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko mezi vojáky

Článek

Lustrace podle hodnocení pondělního ukrajinského tisku narážela už v první fázi na značné problémy, prakticky všichni, kdo prověrkami neprošli a byli zbaveni funkcí, se brání soudně. Jejich počet ukrajinská média neznají, podle odhadů jsou ale takových lidí stovky. Propuštění zaměstnanci centrálních orgánů žádají individuální hodnocení svých kauz a protestují proti paušálnímu přístupu podle zásad kolektivní viny.

Nespokojeni jsou podle ukrajinské agentury Unian i soudci, kteří podali stížnost k ústavnímu soudu. Kdy se k lustračnímu zákonu ústavní soudci vyjádří, není zatím známo.

Klidné místo v týle

Státní zaměstnanci, kteří při prověrkách přišli o místo, mají ale už nyní možnost si své posty uchovat, upozorňuje kyjevský tisk. Podle lustračního zákona nebudou postiženi ti, kdo se dobrovolně přihlásí do „protiteroristické operace", kterou od dubna vede ukrajinská armáda a oddíly Národní gardy proti východoukrajinským vzbouřencům.

V Kyjevě se proslýchá, že státní úředníci vytvářejí „neuvěřitelné fronty" ve snaze přihlásit se k odjezdu na bojující Donbas, píše agentura Unian. Podle jejích zpravodajů dochází k případům, kdy si lustrovaní pracovníci státní správy a justice zajišťují klidná týlová místa daleko od fronty, aby své minulé hříchy lacino zahladili. Státní lustrační komise prý vyšetřuje na 70 takových případů, mimo jiné i kauzu několika prokurátorů a jednoho náměstka ministra.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám