Hlavní obsah

Maďaři v ulicích požadovali novou republiku

Právo, ČTK, ivi
Budapešť

Novou demokratickou republiku, ústavu a odchod vlády premiéra Viktora Orbána požadovalo v pátek několik tisíc lidí v centru Budapešti. Letošní první protivládní demonstraci svolali občanští aktivisté pomocí sociální sítě před budovu Státní opery na Andrássyho třídě.

Foto: MTI

Páteční protivládní demonstrace v Budapešti

Článek

Páteční protestní akci zorganizovala občanská iniciativa MostMi (Nyní my). Účastníci přinesli mimo jiné plakáty s nápisy "Orbáne zmiz", "Demokracie" nebo "Boj proti státní mafii".

„Musíme přemýšlet o tom, jak vybudovat zemi po pádu Orbánovy vlády,“ uvedl jeden z iniciátorů MostMi Zsolt Várady.

Podle demonstrantů politici ztrácí kontakt s realitou a občané by měli mít větší kontrolu nad děním ve státě.

„Podle ústavy je Maďarsko republika, ve skutečnosti lidé nerozhodují o záležitostech, které se je přímo týkají,“ řekla Bernadette Somodyová. Občanská aktivistka Bori Takácsová zase vybídla k odtajnění seznamu bývalých spolupracovníků státní bezpečnosti.

Orbán vyhrál troje volby

Orbán a jeho vládnoucí strana Fidesz nicméně mají zatím všechny mocenské páky v rukou díky výraznému vítězství ve třech volbách v loňském roce - parlamentních, místních a do Evropského parlamentu.

Už loni se konala v Maďarsku série protivládních demonstrací. Největší z nich proběhla koncem října, když sto tisíc lidí protestovalo proti záměru vlády Viktora Orbána zdanit přenos dat po internetu.

Jeho vláda nakonec kvůli silným projevům nevole veřejnosti od plánu ustoupila. Protivládní protesty se ale týkaly i korupce, poklesu životní úrovně a neprůhledného obsazování funkcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám