Hlavní obsah

U italských břehů je další loď s uprchlíky bez posádky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

K lodi se zhruba 450 uprchlíky, kterou opustila její posádka, byl vyslán vrtulník. Kvůli počasí bylo možné se na palubu dostat pouze ze vzduchu. Loď, nad kterou převzala kontrolu pobřežní hlídka, má porouchané motory, informovala agentura AFP s odvoláním na italské letectvo.

Foto: Massimiliano Frigione, ČTK/AP

Italská policie v přístavu Brindisi

Článek

Obchodní plavidlo Ezadeen, plující pod vlajkou Sierry Leone, se kolem půlnoci nacházelo asi 65 kilometrů od jihoitalského přístavu Leuca. Jde o druhý podobný incident za poslední dva dny, kdy musela italská pobřežní stráž zasahovat kvůli příjezdu jiné lodi bez posádky plující pod moldavskou vlajkou. Na její palubě bylo skoro 800 uprchlíků převážně ze Sýrie. [celá zpráva]

"Kvůli obtížným povětrnostním podmínkám není možné se na palubu plavidla dostat jinak než ze vzduchu," uvedly vzdušné síly před tím, než na loď vstoupilo šest příslušníků pobřežní stráže.

Pomáhá i islandská loď

Dokud nevysadily motory, loď se pohybovala rychlostí sedmi uzlů (asi 13 kilometrů za hodinu). Letoun italské pobřežní stráže ji objevil, když se nacházela asi 130 kilometrů od italského pobřeží.

Jednomu z lidí na palubě se pomocí vysílačky podařilo informovat pobřežní stráž, že posádka loď opustila.

Do záchranné operace, která měla zajistit, aby se bezvládné plavidlo, na jehož palubě jsou i ženy a děti, neroztříštilo o skály, se zapojila také islandská loď Tyr v rámci mise evropské agentury Frontex. Meteorologické podmínky však neumožňují dostat se na palubu plavidla v ohrožení z moře. Vrtulník měl na palubu plavidla Ezadeen vysadit trojici lékařů z lodi Tyr.

Reklama

Výběr článků

Načítám