Hlavní obsah

Jeden blok Zaporožské jaderné elektrárny se odpojil od sítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šestý blok Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny se v neděli v pět hodin ráno automaticky odpojil od sítě díky systému ochrany před vnitřním poškozením generátoru. Podle úřadů příčina zatím není jasná, ale úroveň radiace nepřesáhla limity.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Článek

"Reaktor je nyní na 40 procentech své kapacity. Příčiny aktivace ochrany se zjišťují. V této chvíli je v provozu pět bloků (elektrárny) s celkovou kapacitou 4530 megawattů," citovala tisková agentura Ukrinform ukrajinské ministerstvo energetiky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záporožská jaderná elektrárna na záběrech z 1. prosince 2014Video: Reuters

Žádné další podrobnosti úřad neuvedl, nicméně ujistil, že radiace v elektrárně i v bezpečnostním pásmu kolem ní nepřesahuje limity.

Záporožská jaderná elektrárna je podle Ukrinformu s celkovou kapacitou 6000 megawattů největším energetickým zařízením nejen na Ukrajině, ale v celé Evropě. V provozu má šest bloků, každý o výkonu 1000 megawattů. První začal dodávat elektřinu do rozvodné sítě v roce 1984. V poslední době tato elektrárna zajišťuje přes 22 procent spotřeby elektrické energie v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám