Hlavní obsah

Šestnáctiletý Turek viněný z urážky prezidenta je venku z vazby

Ankara

Turecko v pátek propustilo z vazby šestnáctiletého studenta, který byl tento týden zadržen kvůli údajné urážce hlavy státu. Informovala o tom agentura AP. Policie si pro studenta přišla do školy a ještě téhož dne večer předvedla před soudce. Postup úřadů vyvolal vlnu nesouhlasu.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Opozice viní tureckou vládu ze snahy omezit svobodu tisku. Na snímku demonstrace v Istanbulu

Článek

Mladík se do tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pustil v projevu na studentské protestní akci. Řekl prý, že Erdogan je považován za "zlodějského majitele nezákonného paláce", což lze podle agentury AP chápat jako narážku na korupční skandál, a také na gigantický prezidentský palác s 1150 pokoji, který Erdogan slavnostně otevřel v říjnu.

Zatčení vyvolalo nevoli i na sociálních sítích. Premiér Ahmet Davutoglu ale k aféře sdělil, že rozhodnutí justice je správné.

"Všichni musejí projevovat úctu vůči úřadu prezidenta," prohlásil. Opoziční strany zatčení studenta, který je uváděn pouze pod iniciály M.E.A., odsoudily jako další příklad potírání opozice v Turecku.

Foto: Ahmad Massoud/Pool, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Obhajoby hocha se dobrovolně ujaly desítky obhájců, kteří také požádali o jeho propuštění. Soud v tureckém městě Konya v pátek souhlasil, aby byl chlapec propuštěn z policejní vazby.

Urážka hlavy státu je v Turecku trestným činem. Pokud bude student shledán vinným, může mu hrozit až čtyřletý trest odnětí svobody.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám