Hlavní obsah

Šéf Červeného kříže v Moskvě: Humanitární konvoje? Spíš invaze

– Moskva/Kyjev

Vážné pochybnosti nad humanitárními konvoji vysílanými z Ruska na východ Ukrajiny dal najevo šéf moskevské organizace Ruského Červeného kříže Igor Trunov. Dosavadních deset těchto konvojů je podle něj invazí do jiného státu.

Foto: Stringer/russia, Reuters

Do ukrajinského Luhansku dorazil druhý ruský konvoj s humanitární pomocí.

Článek

Na Donbas okupovaný proruskými povstalci jimi mohlo být přivezeno cokoli, zejména zbraně a munice, řekl Trunov ve čtvrtek ukrajinské agentuře Ukrinform.

Turnov dal najevo podezření, že ve zmíněných konvojích mohly být i zbraně. "Věci dvojího určení a zbraně, jsou nepřípustné. Nesmíme humanitární náklad vystavovat zpochybnění. Proto přirozeně legitimní pomoc znamená přinejmenším nepřítomnost zboží dvojího určení. Ale to, o čem mluvíme, je nepřímé porušení mezinárodního humanitárního práva, to znamená, že nejspíše přivezli zbraně," řekl vedoucí moskevského Červeného kříže v souvislosti s konvoji organizovanými pod záštitou ministerstva pro mimořádné situace (MMS).

"Těch deset konvojů bylo (Západem a Kyjevem) hodnoceno naprosto přesně. Nechci házet špínu na naše struktury, na náš stát... Ale existuje nějaké mezinárodní právo. Co je ministerstvo pro mimořádné situace? Je to polovojenská struktura státu. Jak se polovojenská struktura dostala na území jiného státu? Je jedno jestli samozvaného, nebo jestli to je Ukrajina...," uvedl dále Trunov.

Nepřípustná invaze

Poukázal především na to, že ruské ministerstvo pro mimořádné situace není subjektem mezinárodního humanitárního práva a neupravuje ho žádná mezinárodní úmluva. "Tak co to je? Je to invaze, narušení. To je nepřípustné," zdůraznil.

Podle něj zatím jediným legitimním humanitárním konvojem vyslaným z Ruska na Ukrajinu je 15 nákladních aut vypravených moskevským Červeným křížem za podpory MMS. Kolona dopravila 20. prosince do Luhanska 80 tun převážně potravin, dezinfekčních prostředků a zdravotnického materiálu. Náklad byl určen pro pět dětských domovů a pro veřejné jídelny v objektech církví. Další takový konvoj má vyrazit do Doněcka 15. ledna.

Ukrajinská vláda a západní země Rusko podezřívají, že takzvanými humanitárními konvoji posílá proruským separatistům zbraně, munici i dobrovolníky, aby doplnili povstalecké jednotky prořídlé ztrátami v bojích. Moskva to důrazně popírá.

Šéf jekatěrinburských válečných veteránů Vladimir Jefimov v rozhovoru poskytnutém místnímu serveru Jekatěrinburg online přiznal, že na východní Ukrajinu poslal zmíněnými humanitárními konvoji desítky bývalých příslušníků ruských speciálních jednotek. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám