Hlavní obsah

Neznámí útočníci ve Švédsku podpálili mešitu, pět lidí zranili

– Stockholm

Nejméně pět lidí ve čtvrtek po poledni zranil neznámý žhář, který vyvolal požár mešity ve švédském městě Eskilstuna asi 100 kilometrů západně od Stockholmu. Incident se podle agentury Reuters stal v době, kdy se v zemi diskutuje o imigrační politice.

Foto: Profimedia.cz

Mešita ve švédském Stockholmu

Článek

Pachatel zaútočil ve chvíli, kdy v mešitě bylo 15 až 20 lidí. Muslimský svatostánek se nachází v přízemí budovy v převážně rezidenční části města. Na záběrech zveřejněných místními médii je vidět, jak z oken vychází kouř a šlehají plameny.

"Svědek události uvedl, že viděl někoho, jak hází nějaký předmět do okna v domě, který slouží jako mešita. Následně vypukl požár," řekl podle mluvčí policie Lars Franzell. Žádný podezřelý zatím zadržen nebyl.

Franzell dodal, že pět zraněných bylo převezeno do nemocnice. Někteří mají potíže způsobené vdechnutým kouřem, jiní jsou pořezaní. Zda někdo utrpěl popáleniny, mluvčí neřekl.

Debaty o imigrační politice vyvolala ve Švédsku krajní pravice, která požaduje, aby se o 90 procent snížil počet žadatelů o azyl, jimž je povolen pobyt v zemi. Hlavní politické strany ale trvají na tom, aby si Švédsko zachovalo svůj liberální přístup k imigraci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám