Hlavní obsah

Šéf ruského parlamentu chce nechat vyšetřit Hirošimu jako zločin USA proti lidskosti

Moskva

Americký jaderný útok na japonská města Hirošima a Nagasaki v srpnu 1945 by měl být prošetřen ruskou justicí, neboť z hlediska norem mezinárodního práva se USA mohly bombardováním dopustit zločinu proti lidskosti. V projevu na schůzi Ruské historické společnosti to ve čtvrtek v Moskvě prohlásil její předseda, šéf ruské Státní dumy Sergej Naryškin.

Článek

"Musíme toto téma posoudit spolu s právníky a odborníky na mezinárodní právo, vždyť na zločiny proti lidskosti se nevztahuje žádná promlčecí lhůta," prohlásil Naryškin. "Jak dobře víme, z válečného hlediska nebylo bombardování dvou pokojných japonských měst ničím ospravedlnitelné," dodal ruský politik.

Američané bombardovali Hirošimu a Nagasaki v srpnu roku 1945. Oběťmi jaderného útoku se podle japonských zdrojů stalo v prvním případě 140 000, ve druhém 70 000 lidí. Šest dní po bombardování Nagasaki Japonsko podepsalo bezpodmínečnou kapitulaci.

Podle Naryškina vítězství nad militaristickým Japonskem, spojencem nacistického Německa, nezajistily Spojené státy, ale z největší části Rusko díky porážce milionové japonské kuantungské armády.

"Jaderné bombardování dvou pokojných měst mělo jen odstrašující charakter a v jeho důsledku se stalo oběťmi několik set tisíc pokojných občanů," prohlásil předseda dolní komory ruského parlamentu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám